Ретро мода в нощта на Самоводската чаршия

Ще има ревю на над 60 автентични женски носии от всички етнографски области на България

Народни носии, градско ретро облекло или съвременни дрехи с етномотиви, това ще е дрескодът за поредното издание на Нощта на Самоводската чаршия в Търново, което започва в 18 ч. днес. Така посетителите на събитието ще се впишат в пъстрия празник на възрожденската уличка на занаятите, смятат организаторите от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

Съвременни облекла с етно мотиви ще покаже Работилница "Седянка". Мъжките, дамски и детски ризи и рокли с българска шевица и дантели са бродирани от членове на сдружението по оригинали от XIX век. Освен модерната визия на етно мотивите на празника на чаршията ще има ревю на над 60 автентични женски носии от всички етнографски области на България. Те са от колекциите на Ангел Низамски от София и Петър Георгиев от Долна Оряховица. Дефилето ще започне в 18 ч., а два часа по-късно търновската Улица на занаятите ще бъде огласена от необикновената музика на група ETNOTIX, която съчетава дамски квартет от гъдулки, перкусии, вокал и соло китара.

Празникът на Самоводката чаршия ще започне още преди обед днес с училище по занаяти за деца и възрастни. Заниманията ще са до 16 ч., а час по-късно ще бъдат връчени свидетелствата за чираци на децата, минали през Лятното училище на Чаршията.

В съботната вечер уличката ще бъде осветена от факли и фенери. Всички 16 работилници и дюкяни ще бъдат отворени, а майсторите ще демонстрират своите умения на любопитните. Свое място ще имат и занимаващите се с приложни изкуства, които ще покажат на Самоводската чаршия авторски бижута и аксесоари. Празникът ще бъде допълнен с арт инсталации и ретро фото, а в заведенията ще се предлагат десерти по стари търновски рецепти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов