Лиляна Павлова и Даниел Панов откриват най-големия парк във Велико Търново на 21 септември

Мисия

18-09-2015, 14:20

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Света гора” се простира на 537 дка и в него са инвестирани почти 2 млн.лв.

Най-големият парк във Велико Търново ще бъде открит на 21 септември. Той се простира върху 537 декара на хълма Света гора. Едноименната зона за отдих „Света гора” е част от основните обекти по мащабния проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Разработката на кметството получи общо финансиране по ОП „Регионално развитие 2007-2013” в размер на 7,2 милиона лева. Инвестицията в парк „Света гора” е в размер на 1,9 милиона лева.

Откриването ще е особено атрактивно както за малки, така и за големи, а началото е в 11,00 ч. То ще бъде направено от кмета на Велико Търново Даниел Панов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Подготвена е забавна игра – разрешаване на ребус. На хълма Света гора ще бъдат скрити символи и предмети, които са част от цялостен пъзел. Участниците ще трябва да ги намерят и ги подредят. Те ще се запознаят с интересни факти от историята, включително и с легенди за старата българска столица.

Паркът „Света гора” е една от най-големите градски зони за отдих в цяла България. Разполага с многобройни възможности за почивка и забавления. Изградена и е голяма площадка, от която се разкрива отлична панорамна гледка към Царевец и Трапезица.

Първоначалната стойност на одобрените средства за проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм бе 4,8 милиона лева. Финансирането в първия му вариант бе за общо девет обекта в града. В началото на настоящата година Общината получи допълнително финансиране в размер на още над 2,4 милиона лева. Това позволи да се работи по още пет допълнителни обекта.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)