Търсят доброволци за археологически разкопки в Никополис ад Иструм

Идеята е на кмета на село Никюп Йорданка Атанасова

Търсят доброволци за археологическите разкопки в Никополис ад Иструм. Това каза в интервю за радио „Фокус“ археологът доц. д-р Павлина Владкова. Тя обясни, че идеята е на кмета на село Никюп Йорданка Атанасова. Предложението е изцяло подкрепено от археолозите от музея и през тази година ще се осъществи за първи път.

"Досега в разкопките участваха единични хора, основно студенти, които имат желание да работят на Никополис ад Иструм или просто да работят археология. Между другото, те бяха много добри на терена и имаха много голяма желание за работа.“, каза археологът.

Доц. Владкова допълни, че към момента има 25 човека, които са направили запитване. "Още е много рано, за да направим окончателен списък. Все още не сме отчели резултатите от разкопките от предходния сезон. Не сме и искали разрешение за нови проучвания през настоящата година. Така че това е само едно разузнаване, за да разберем какъв е интересът и дали ще има хора, които биха участвали в тази инициатива. Хората са различни- на различна възраст, с различни професии. Усещането ми е, че те наистина с желание биха искали да се включат в едно такова нестандартно прекарване на отпуската си през лятото. Има журналист, има учител по английски, доста студенти, между които и такива от Художествената академия, мениджър на фирма, IT-специалист и други. Мисля, че всички, по някакъв начин, могат да се включат в екипа, който провежда разкопките. Идеята е след средата на месец март да изпратим и официални формуляри, които всеки желаещ да попълни. Аз съм им изпратила основните условия- и битови, и условията на работа по време на проучванията, за да могат хората да се ориентират. Всички мислят, че археологията е само романтика, непрекъснато откривателство, една голяма забава. Това не е точно така. Изискват се доста умения и много работа. Работата е в различни условия– и дъждовно, и горещо, и тежко, и в дълбоки изкопи“, разкри археологът. Тя поясни, че лично е обяснила това на хората, които са проявили интерес, така че всеки да прецени дали наистина ще му е толкова интересно и дали е в състояние да работи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)