Музеите във Велико Търново отчитат устойчив туристически ръст

Мисия

11-01-2016, 12:24

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо половин милион души са посетили района

Музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси отчитат устойчив ръст на туристи през 2015 г. Те са посетени общо от 444 087 души – с близо 15 300 повече от 2014 г., или 3,6%. Реалното увеличение на гостите на старопрестолния град обаче е поне два пъти по-голямо. Статистиката не отчита дните с безплатен вход на Царевец, както и многобройните посетители по време на празника на Велико Търново 22 март, големите национални празници и съвкупностите от почивни дни. Повишаването на броя на туристите се превърна в устойчива тенденция, която продължава шеста година въпреки неблагоприятните фактори в глобален план. Спрямо 2010 г. посетителите на музеите са със 104 460 повече – ръстът е от 30,8%.

Над 151 000 са били чужденците в музейните обекти през миналата година, с около, 2,7% повече спрямо 2014 г. Най-много са били американците – над 28 200, следвани от румънците – над 23 300. Третото и четвъртото място са за руснаците и французите. Увеличават се също испанците, британците, австралийците, японците и туристите от азиатските държави. Българските посетители на музейните обекти са над 293 000, спрямо близо 281 000 за 2014 г., като ръстът е с около 4,2%.

Архитектурно-музейният резерват Царевец остана най-посещаваният туристически обект през миналата година. Разходилите се из крепостта 268 000 души, са с 30 000 повече спрямо 2014 г. Над 40 000 са били гостите на Мултимедийния посетителски център, над 32 000 туристи са разгледали средновековните църкви музеи в квартал „Асенов”. Над 76 300 са били посетителите на музейните обекти в Арбанаси  - храмовете „Рождество Христово”, „Св. Архангели Гавраил и Михаил” и Констанцалиевата къща. 10 138 туристи са се запознали с културно-историческото наследство в музей „Възраждане и учредително събрание” във Велико Търново, а съседният музей „Затвор” е привлякъл над 5100 души. Близо 3400 са били туристите в римския град „Никополис ад Иструм”.

Постоянно увеличаващият се интерес към Велико Търново се обяснява с инвестициите в сферата на туризма в мандатите на кмета Даниел Панов, чиято обща стойност е близо 16 милиона лева. Обновени бяха площад „Цар Асен I”, Владишкият мост и храмът „Св. Св. Петър и Павел”, експонирани бяха зидове на манастира „Св. Иван Рилски”, изграден бе Мултимедийният посетителски център, пуснато бе туристическо влакче. По проект на Трапезица бе изградена подпорна стена, монтирани бяха художествено осветление и фуникуляр, а римският град Никополис ад Иструм бе социализиран. Реставриран бе и храмът „Св. Георги” в Арбанаси. С близо 3 милиона лева финансиране от Азербайджан на Трапезица се възстановява част от крепостната стена, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център, реставрират се три средновековни църкви. Предстои реставрация на Шишмановата баня, за която са осигурени средства от Европейското икономическо пространство. Създадени са проекти за основни ремонти на музей „Възраждане и Учредително събрание”, Археологически музей, реконструкция на площад „Съединение” и на панорамните тераси по ул. „Стефан Стамболов”, за цялостно обновяване на градската среда в старата част на Велико Търново и др.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов