ГЕРБ със 78 общински съветници и 42 кметове на населени места

Партията значително увеличи доверието и подкрепата, обобщава народният представител и лидер на най-голямата общинска структура Евгени Стоев

ПП ГЕРБ има свои представители във всички общински съвети в 10-те общини и на повечето места осезаемо увеличава присъствието си в тях. Партията е с най-голям брой съветници в областта, като има наистина сериозна преднина пред втората политическа сила БСП. Това, в навечерието на първите редовни заседания на местните парламенти, обобщи пред Velikotarnovoutre народният представител Евгени Стоев, който е и лидер на най-голямата общинска организация на ГЕРБ в региона - тази във В. Търново.

Депутатът информира, че в мандат 2015-2019 местните парламентаристи от ГЕРБ вече са 78. Този брой е значително по-голям, в сравнение с 67-те съветници от миналия мандат и е почти двойно в сравнение с местата, спечелени след изборите от 2007 г, когато се говореше за „вълна ГЕРБ“, заяви Стоев.

Представители на ГЕРБ ръководят местните парламенти в 7 от 10-те общини на Великотърновска област. Те бяха избрани след тайно гласуване по време на първите сесии на общинските съвети в региона. Така председател на ВТОбС е Венцислав Спирдонов, в Г. Оряховица – Даниел Костадинов, в Елена – Стоян Златев, в Лясковец – Даниела Арабаджиева, в Свищов – д-р Кристиян Кирилов, в Павликени – Ваня Антонова и в Златарица – Стефан Бранзелов. 

В общините Лясковец и Елена ГЕРБ има пълно мнозинство в общинските съвети - в Елена с 10 от общо 17 съветника, а в Лясковец с 9 от 17. В тези две общини и във В. Търново кандидат кметовете от ГЕРБ спечелиха още на първи тур с внушителна преднина. След балотаж хората решиха ГЕРБ отново да управлява и втората по големина община – Горна Оряховица.

Партията има и най-много кметове на населени места в областта, показват цифрите. 42-ма са избраните управници, които бяха издигнати от ГЕРБ, а още десетки села имат кметове, подкрепени от най-влиятелната политическа организация. В 34 от населените места ГЕРБ спечели още от първи тур, което е около 1/3 от всички селища, в които се проведоха преки избори. За информация, след окончателния вот от 2011 г. ГЕРБ имаше избрани кметове в 18 селища в областта.

В областния център - община Велико Търново, от общо 24 населени места, чиито жители тази година избираха свой кмет, кандидатите на ГЕРБ спечелиха в 15, като в 12 села това се случи още на първия тур. Партията реализира истински пробив в традиционно червения Дебелец, спечели и кметското място в другия град в общината – Килифарево.

Изводът от изборните резултати - ГЕРБ не само отново получи най-голямата подкрепа във Великотърновска област, но увеличи доверието, с което се ползва сред жителите и затвърди позициите си на водещ политически субект.

 




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов