Депутатът Евгени Стоев: Местни фирми ще работят по санирането на сградите

Правителствената програма ще има огромен социален и икономически ефект, предвижда икономистът

Правителствената програмата за безвъзмездно саниране ще има безспорен социален, икономически и дори естетически ефект, категоричен е народният представител от ГЕРБ Евгени Стоев. По думите му местни фирми ще са ангажирани в изпълнението на дейностите, като това ще има благотворно влияние върху малкия бизнес. Предвижда се една фирма да обновява един обект, а не да работи по няколко обекта, за сметка на други компании.

Най-голяма полза от топлоизолацията ще имат домакинствата, заяви народният представител Стоев. „Сградите, санирани с пакета от мерки трябва да добият клас на енергопотребление „С“, което драстично ще понижи разходите за отопление. Жилищата ще получат съвременен вид, ще се удължи техния живот и ще се повиши цената на иначе нежеланите имоти. „Българските градове ще изглеждат и по-приветливи, когато приключи програмата за саниране“, коментира пред Velikotarnovoutre депутатът.

Той припомни, че както обещаваха в предизборната си кампания, от ГЕРБ са привели в изпълнение тази широкообхватна програма, а за реализацията й са осигурени 1 милиард лева. „Това е пореден пример как от ГЕРБ изпълняваме обещанията си“, категоричен е Евгени Стоев. Днес той още веднъж разясни конкретните стъпки от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и подчерта, че в област Велико Търново интересът към нея е огромен.

По думите му, заради безспорните преимущества на програмата, опозицията е побързала да изфабрикува новите си опорни точки. „Безплатното саниране важи с еднаква сила за всичките 265 общини в България – без значение колко са големи“, категорично заяви Стоев, в отговор на твърдения, че малките общини ще са ощетени.

Евгени Стоев обясни, че за безвъзмездното финансиране по програмата могат да участват всички  многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – панелно, пакетоповдигащо или кофражно строителство.  „Важно е хората да знаят, че Сдружението на собствениците има пълномощия само и единствено да кандидатства по Програмата, но не и да се разпорежда по някакъв начин с апартаментите на хората“, коментира народният представител. По думите му, общините ще се погрижат за обследване, проектиране и строителство, като за всяка дейност ще се избират изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов