Велико Търново отпусна 300 хил. лв. за "Местни инициативи"

35 населени места са участвали с проекти

300 хил. лв. отпусна община Велико Търново за реализиране на програма „Местни инициативи” през 2015 година. Това каза в за радио „Фокус” Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници. По думите й, през 2012 реализираният бюджет по програмата е бил 160 000 лева. 

"Разликата е голяма и вярвам, че в следващата година ще бъдат отпуснати още повече средства. Участваха 35 населени места, които по свое усмотрение и виждания си подготвиха различни теми. Участваха предимно читалищни настоятелства, сдружения с нестопанска цел и в по-малките населени места, където са кметските наместничества, инициативни групи”, коментира Благовеста Факирова. Тя обясни, че тази година е акцентирано предимно на облагородяване на общински обществени места – центрове, паркове, изграждане на тротоари. В три населени места – Беляковец, Ресен и Вонеща вода са асфалтирани проблемни улици с 12 хил. лв.

"В село Пчелище беше направена много хубава детска площадка. В Килифарево се облагороди парк и се направи нова автоспирка. В други населени места имаше частични ремонти на спортни площадки с фитнес уреди на открито. Когато кметовете и читалищните председатели правят общоселски мероприятия, още в началото на годината, се показва какъв е проблемът, защото, за да участва едно село с проект първо трябва да се види какъв е проблемът в селото и второто условие на програмата е да има от 20 до 25 % доброволно участие. Това доброволно участие показва голямата ангажираност на читалищните настоятелства да търсят партньори, благодетели, а и хора, които участват с доброволен труд”, коментира още Благовеста Факирова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов