Пресъздават средновековни занаяти на Царевец

Посетителите ще имат възможност и да опитат средновековни ястия

Средновековен фестивал ще забавлява жителите и гостите на Велико Търново през почивните дни. Събитието се организира за втори път през това лято и се провежда на крепостта ''Царевец''. Това каза за Радио ''Фокус'' директорът на Регионалния исторически музей в старата столица Иван Църов. По време на фестивала ще се бъдат пресъздадени различни средновековни занаяти.

''Ще бъдат показани и различни средновековни костюми и технологии за приготвяне на храна и облекло. Посетителите ще имат възможност да опитат старинни средновековни ястия, да видят как се работи с различни видове въоръжение. Така че това събитие ще бъде много интересно'', допълни Иван Църов.

Подобен фестивал се проведе на крепостта в и началото на месец юли. Той беше посетен от около 3000 човека, които са дошли в старата столица, специално за събитието.

''Сега ще видим как ще бъдат нещата. Фестивалът е рекламиран в цялата страна, не само в Търново, естествено. Tака че мога да кажа, че има интерес'', обясни още директорът на РИМ. Той каза още, че не може да заяви дали ще има други подобни фестивали до края на годината. Въпреки това подчерта, че не е изключено такъв да бъде организиран в края на месец септември.

''Това зависи от много и различни фактори. На  първо място са финансовите ни възможности. На второ място са метеорологичните условия'', каза още Иван Църов. Не на последно място той постави и предстоящите празници през есента, като подчерта, че основна част от вниманието на културната институция ще е насочено към тях.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов