Хълмът Царевец във Велико Търново оживя в картина от ... див копър

Велико Търново Лайф

23-08-2015, 07:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Авторът Асен Младенов от с. Морава е учил фина керамика в Троян

Хълмът Царевец във Велико Търново оживя в картина на 40-годишния Асен Младенов, пише radiovelikotarnovo.com. Интересното в случай обаче е, че творбата е направена не с бои, а с див копър. С близо 500 парченца от тревата, подобна на бамбук, е изработена илюстрацията, която е доста интересна, впечатляваща и оригинална.
„Това са толкова много „тухлички”, за да направя цялата постройка на крепостта. Те са правят от дивия копър, чието стебло е кухо и може да се работи. Аз го разрязвам с макетно ножче на две половини и от тях правя отделните малки парченца. Интересното е, че трябваше да се получи симетрия, да са добри светлосенките, да изглежда картината като истинска, жива. Някои „тухлички” съм нареждал, други съм махал, за да се получи достоверно. Използвал съм по-светлите или по-тъмните парченца от нарязания на дребно див копър”, разказва самоукият творец.
Картината на Царевец е неговата гордост. Работил я е една седмица. Залепя „тухличките” върху фазер с лепило. След като е готова творбата, лакира я с яхтен лак, за да й предаде блясък и да я запечата от последствията на времето и насекомите.
Сред другите творби на Асен са манастири, мостове, стари възрожденски къщи, исторически паметници на културата, кули и др. Прави ги по снимки, свалени от интернет. Пресъздава ги чрез парченцата от див копър, понякога слага ориз, клечки или сусам, за се получи достоверен и изразен прозорец на къща, например.
Асен Младенов е от свищовското село Морава. Завършил е специалност – фина керамика в Троян. След това обаче, продължава да работи друга професия. От една-две години решава да предизвика своите заложби, а именно – вкусът и усетът към изкуството. Вдъхновила го една картина, видяна при приятели, подарена им от виетнамец. Красиви птици, изработени от естествени материали, върху фазер. Така решил да опита и той да прави картини от растителни суровини, макар че изглеждат все едно са правени от дребни парченца дърво.
Досега има изкупени картини, основно за подаръци. Свои творби има в Казахстан и в Обединените кралски емирства. Сега има поръчка са Норвегия, защото тамошните хора харесват неща, изработени ръчно.
„Имало е един човек като мене, но той прави друго. Моето изкуство е по-различно, аз си го правя по друг начин. С бои пък всеки може да работи, но моето е оригинално. Искам да е хубаво, да изглежда истинско, реално само дето не може да се движи. Пробвал съм да слагам камъчета, но е твърд материал и след време ще паднат. Затова се насочих към дивите растителни материали, и по-конкретно – див копър, имитира добре камък. Светлосянка също прави добра. Защото има по-светли и по-тъмни части по дългия ствол на тревата”, допълва още Асен от Морава.
Сега творецът има намерение да опита да прави човешки изображения.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов