Д-р Христо Димитров: Не трябва да допускаме моменти, в които грижата за пациента да изчезне

Покрай здравните реформи има опасност да пропуснем пациента, казва председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново

При цялата тази административна, организационна и финансова реформа има опасност за пореден път да пропуснем пациента. Това каза за Радио ''Фокус'' д-р Христо Димитров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново и зам.-председател на Районната колегия на Български лекарски съюз. По думите му всеки може да извади аргумент ''за'' или ''против'' сливането на областните болници с комплексните онкологични центрове, но трябва да се направи така, че в дългосрочен план обслужването на пациентите да се подобри: ''Не трябва да допускаме моменти, в които грижата да изчезне поради недобре огледани административни процедури'', заяви той.

Комисията по социални и здравни дейности към Великотърновския общински съвет прие позиция относно намеренията за промени в Закона за лечебните заведения, предвиждащи сливането на областните болници с комплексните онкологични центрове по места. Според д-р Димитров управителят на Онкологичния център във Велико Търново д-р Мария Рачева е описала и оформила изключително добре своята позиция. ''Въпрос на политическо решение и на поемане на отговорност е да се случват по един или друг начин, да се защити едната или другата теза, да се кажат съответните основания'', посочи д-р Димитров.
На извънредна сесия през тази седмица Великотърновският общински съвет не прие позицията относно запазване на комплексните центрове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов