Местният парламент отложи позицията си до здравното министерство

Животът

21-05-2015, 20:14

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

След бурен дебат съветниците прецениха, че не са добре информирани за готвените реформи

Здравната реформа предизвика бурна дискусия по време на извънредното заседание на Общинския съвет във Велико Търново, съобщи Дарик радио. Дневният ред предвиждаше приемането на позиция, провокирана от намеренията на Министерството на здравеопазването да влее диспансерите в областните болници.
Текстът на коментираната позиция бе внесен от д-р Николен Стойнов от ГЕРБ, който е председател на здравната комисия в Общинския съвет. Групата на БСП пък поиска свикване на извънредна сесия, както и общо събрание на няколко комисии, на което да бъде изслушано мнението на управителите на диспансерите. Социалистите обявиха публично намерението си да бъде изработена професионално аргументирана и обществено приемлива позиция, относно „предвиденото заличаване на здравните центрове в Закона за лечебните заведения”.
По време на днешното заседание реформаторът Мирослав Трифонов призова червените да не се поддават на партийна дисциплина, когато се решават важни въпроси за града и държавата. Той определи декларацията като камък в блатото. „Никой никога не е имал намеренията да закрива здравни дейности. Приемането на тази позиция може да всее паника и да насочим обществото в грешна посока. Нека не причиняваме ненужно безпокойство, а да видим къде отиват нещата”, обърна се към колегите си Трифонов.
В отговор д-р Николен Стойнов обяви, че изготвената от него позиция цели да внесе повече яснота за готвената реформа. Той призова колегите си да отложат точката от дневния ред до момента, в който има повече информация по въпроса.
Д-р Драгош Методиев от АБВ апелира колегите си да излязат с позиция преди промените да станат факт. „Здравеопазването е недофинансирано и никой не говори как ще бъде субсидирано, ще бъдат ли вдигнати клиничните пътеки като стойност. Вместо това слушаме как ще бъдат обединени лечебни заведения с цел икономия и пациента да не обикаля. Извинявайте, но това звучи глупаво и смешно. Мисля, че трябва да вземем едно решение като съветници и граждани, които защитават интересите на търновци”, аргументира се той.
Общинският съветник Пламен Радонов сподели наблюдения, че обществото все още не е добре информирано за целите, които здравната реформа преследва. „Трябва да знаем резултата от промените преди да са започнали”, подчерта той. Радонов предложи Общинският съвет да отпрати писмо към Министерството на здравеопазването с въпроси за очакваните от реформата резултати.
Местният парламентарист Камен Алексиев припомни, че само преди седмица здравният министър бе във Велико Търново и повече от два часа обяснява намеренията на ведомството. Съветникът попита колегите си защо никой от тях не се е възползвал от възможността лично да зададе въпросите си.
На свой ред социалистите категорично заявиха, че казусът не търпи отлагане. Председателят на групата на БСП Валентин Ламбев подчерта, че общината и местният парламент трябва да имат позиция като собственик на диспансери от гледна точка защита на правата на пациентите.
След продължителни дебати съветниците решиха точката да отпадне от дневния ред. 18 гласуваха „за”, 7 „против”, а 5 „въздържал се”.
Местните парламентаристи гласуваха още присъждането на наградите „24 май”, „Св. Патриарх Евтимий Търновски” и „Култура”, дадоха съгласие за кандидатстване по проект и разгледаха годишните отчети на общинските дружества.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов