Да попълним културния си календар

Ето какво може да видите в НДК от 18 до 24 май

Ако се чудите как да запълните културния си календар за следващата седмица, то ето всички мероприятия, които може да видите в Националния дворец на културата от 18 до 24 май. Дано намерите подходящото за Вас забавление.

От 18 до 21 май (понеделник-четвъртък) ще се проведеконференция на Световната организация на геодезистите - зали 3, 3.1, 3.2, 7, 8, 9, 10, от 8:00 до 22:00 часа.

Стефка Янорова и Васил Михайлов излизат на сцената на 18 май (понеделник) в зала 11 от 19:00 часа, за да Ви представят„Брудершафт“ на режисьора Асен Шопов. Съвременната комедия ще ни разкрие заплетените взаимоотношения между пенсионирания железничар Степан и красивата му непозната гостенка – София Александровна.

„Рибарят и неговата душа“ – поп-опера по едноименната приказка на Оскар Уайлд. 19 май (вторник), зала 1 от 19:00 часа. Участват: НЕНЧО БАЛАБАНОВ, СТЕФАН ВЛАДИМИРОВ, МАРИАНА ПОПОВА, ВЕСЕЛА БОНЕВА, ДИМО АЛЕКСИЕВ, ДЖОНИ ИЛИЕВ и др. Грандиозен спектакъл и приказна кино атмосфера с помощта на 3D mapping, холограмни изображения и мултимедия върху иновативни повърхности.

От вторник до неделя (19 - 24 май), пространството от 0-3 етаж ще запълни „Пролетния базар на книгата“.

Спектакълът „Рисувани стихове в музика“ прави своето откриване на 20 май (сряда) от 19:00 часа в Мраморно фоайе. Проектът представлява симбиоза на изкуствата - комбинация между цветове, тонове и думи, обединени в послание. Включва утвърдени творци и млади таланти. Изложбата ще може да бъде видяна от 21-25 май от 11:00 до 19:00 часа.

Камерен концерт HADLAUB TRIO ZURICH (ШВЕЙЦАРИЯ) Festival of Transformation – 20 май (сряда) в зала 6 от 19:00 часа. С участието на Филип Юндт (флейта), Фабио Ди Казола (кларинет) и Галина Врачева (пиано). Триото носи името на първия голям легендарен средновековен трубадур от Цюрих – Йоханес Хадлауб, творил в Европа през 12-13 век, а музикантите в него по нищо не отстъпват на своя вдъхновител. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

В сряда (20 май) сдружение „ЦСКА завинаги“ организира събрание от 17:00 часа в зала 4 на НДК.

Концерт на частно Основно училище „Света София“ ще се проведе на 20 май (сряда) от 17:30 часа в зала 11.

Катерина Хапсали представя своята книга „Гръцко кафе“ в четвъртък (21 май) от 19:00 часа в зала 7 на НДК. Сплитайки фикционално и автобиографично, историческо и интимно, романът „Гръцко кафе“ дръзко разтваря пластовете на времето и се вглежда в стари конфликти, надежди и стереотипи. Представянето на романа е част от литературната програма на ХХ САЛОН НА ИЗКУСТВАТА и от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Малките приятели от група „Смехоранчета“ ще даряват усмивки с концерта си на 21 май (четвъртък) - 18:30 часа в зала 11. Нека всички опознаем таланта на българските деца.

22 май (петък) в зала 1 на НДК от 20:00 часа – комедиен спектакъл на Нешка Робева и Влади Въргала – „Разбъркай го да се оправи“.

Комедийна притча, разказана с музика и танц, която по весел начин ще ви направи съпричастни към теми, които вълнуват всички. Събитието е част от XX САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ и от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Представленията на Училища „Британика“ ще могат да бъдат посетени на 22 май (петък) от 17:00 до 20:00 часа, а също - в събота и неделя (23-24 май) от 10:00 до 20:00 часа в зала 3 на ДНК.

Унгарският пианист Ищван Лайко, носител на множество награди от конкурси по целия свят, включително първа награда в конкурса „Андор Фьолдеш“, голямата награда на Хунгаротон и специалната награда на Конкурса за пиано на Европейския съюз, пристига в България за концерт на 22 май (петък) - зала 6, 19:00 часа. В НДК Ищван Лайко ще представи атрактивна програма с творби от Скрябин, Солер, Албениц и Лист.

Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Фондът ще връчи за четвърти пореден път награда и художествен диплом в рамките на юбилейното издание на САЛОН НА ИЗКУСТВАТА в НДК - 22 май (петък), 19:00 часа, зала 7.

Дванадесета годишна изложба на децата от Ателие "Приказен свят" с ръководител Татяна Антонова. Откриване - 24 май, 11:30 часа в Артгалерия НДК. Възпитаниците на Ателие "ПРИКАЗЕН СВЯТ", на възраст от 4 до 16 години, ще покажат своите творби от настоящата 2014/2015 учебна година, изпълнени в няколко вида техники и на различна тематика. По традиция тържествено ще бъдат връчени и получените до момента награди и отличия от наши и чуждестранни конкурси.

„НОВ ТЕАТЪР“ – НДК

VIII Фестивал за съвременен танц и пърформанс „АНТИСТАТИК” на сцената на „Нов театър“ – НДК. Понеделник (18 май), 19:30 часа. 

Вторникът - 19 май в 19:30 часа ще ни сблъска с „Анна Бижуто“. Комедия на ситуациите, в която недоразуменията между съпруг, съпруга и любовниците им водят до комични и непредвидими ситуации.

„SEX без захар“ ще си поръчаме в сряда (20 май) от 19:30 часа. Комедийният коктейл ще ни забърка актрисата Елена Атанасова – носителка на „Аскеер“.

„Големият Bullshit“ е предложението ни за четвъртък (21 май) от 19:30 часа. Трима приятели празнуват купуването на нов апартамент... И докато надигат чашите за наздравица, на повърхността ще изплуват редица откровения и пазени тайни, които ще поставят под съмнение вечните категории приятелство и любов.

22 май (петък) от 19:30 часа ще можете да се насладите на постановката „Амадеус“. Всички около мен се вълнуват от големи дела, за човешките права! А аз мога да се развълнувам само от няколко тона, от няколко изсвирени ноти… В ролята на Салиери – Георги Кадурин.

Иван Юруков ще се превъплъти в образа на младия Моцарт. „Умиращ трудно“ е неделното ни (24 май) предложение. Историята е истинска като самия живот, емоциите са нагорещени до червено, а смехът, който ви обещаваме - зареждащ и от сърце. Началото е от 19:30 часа.

Детски представления

На 23 май (събота) актрисата Юлия Коларова ще дарява усмивки на децата с моноспектакъла„Грозното патенце“ - 10:30 и 12:00 часа. Кукли и анимирани герои си подават ръка в помощ на едно непохватно ангелче с крила, което се опитва да преобърне тежка патешка съдба.

Неделята, 24 май от 11:00 часа ще ни срещне с народната приказка за „Косе Босе“. На сцената ще бъдат любимите ни герои – Кучето, Косето, Лисицата и едно Дърво, което не искаше да има приятели.

ЗАЛА „РУБАЯТ”

Огнените красавици от „DIVAS PROJECT“ ще забавляват посетителите на зала „Рубаят“ на 20, 21 и 23 май (сряда, четвъртък и събота) от 22:00 часа със специално подготвен репертоар.

22 май (петък) от 22:00 часа - страстите на стихват с афтър партито на момчетата и момичетата на Нешка Робева.

Отново в петък (22 май) не пропускайте концерта на Стенли & Loco LIVE. Началото е точно в 23:30 часа.

СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ

На 21 май (четвъртък) точно в 21:00 часа започва вечер, посветена на DAVID COVERDALE.

Музикални миксове на SEATTLE NIGHT N32 Ви очакват в петък (22 май) от 22:30 часа. Смесица от брейкбийт, дръм енд бейс и етно елементи превръщат N.O.H.A. в група с характерен стил, който привлича само позитивни вибрации около себе си. В събота (23 май) от 22:00 часа ще чуем хитове като Balkan Hot Step, Dive In Your Life, Tu Café, а също и новия им сингъл Dinero.

STUDIO 5

„Kакво става” ни пита големият български актьор Георги Мамалев. Ако желаете да разбере отговора - заповядайте на моноспектакъла му на 18 май (понеделник) от 18:30 часа.

Stand Up Comedy с Иван Кирков, „Роден в Стара Загора” - понеделник (18 май) от 21:30 часа. Страхотни смешки, за живота в провинцията и столицата.

На 19 май (четвъртък) от 17:00 часа Studio 5 ще стане домакин на поредната вечер, изпълнена с прекрасна музика и невероятни музиканти. Христо Йоцов ще представи концерт на студенти от Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” с техните изумителни формации и парчета. Всички меломани и любители - музиканти са добре дошли да се включат в събитието, за да се превърне то в един празник за сетивата.

Филип Аврамов в музикалния спектакъл „Бог рок“ - вторник (19 май) от 21:00 часа. Бунтарско настроение с песните на Muddy Waters, Nirvana, Joe Kocker, Whitesnake, James Brown и още много рок и блус идоли.

На 21 май (четвъртък) момичетата от Sentimental Swingers, заедно с Mihail Yossifov Sextet ще изнесат два концерта (от 17:00 и 19:00 часа) в Studio 5 и ще представят своя дебютен албум Cradle of love.

Акустичният проект за нови градски песни „Точка БГ“ - с пролетен концерт в уютното пространство на столичния клуб Студио 5 в петък (22 май) от 18:30 часа.

Let’s Duet! Няма грешка – ще е вечер на дуети – 23 май (събота) от 18:30 часа. Поредният тематичен клубен концерт на Любена Нинова този път ще бъде завладян от мъжки гласове.

Culture Beat Club

Най-доброто от „VILLAGE PEOPLE“ ви очаква в четвъртък (21 май) от 22:00 часа, пишат още от Националния дворец на културата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов