Артисти, облечени в сензори и 3D виртуална среда в НДК

София Лайф

08-05-2015, 15:16

Снимка:

БНР, Адриана Янкулова

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

НДК ще прави филми

НДК се превръща във фотоарена

Какво може да видим в НДК между 4 и 10 май 2015

Явор Гърдев представя необичайно представление, което излиза извън рамките на традиционния театър

Необичайно представление, което излиза извън рамките на традиционния театър, предстои да видим на необичайна сцена, само след броени дни, съобшава БНР. 

Става дума за спектакъла филм „Квартет - опасни връзки след края на света”, който режисьорът Явор Гърдев постави на сцената на Зала 1 в НДК. Представлението е симбиоза на театър, кино и на компютърната технология motion capture (улавяне на движение), даваща възможност да се играят персонажи, които са в 3D виртуална среда. 

Така двамата актьори - Снежина Петрова и Захари Бахаров, се превъплъщават във всички образи в пиесата на Хайнер Мюлер - играят трети лица, сменят пола и възрастта си, после отново се връщат в кожите си (на маркиза дьо Мертьой и виконт дьо Валмон), а на моменти играят и няколко роли едновременно. За да бъде това възможно, иновативната технология изисква артистите да са облечени в специални костюми със сензори, които засичат движенията им и подават сигнал към инфрачервени камери, разположени около металната конструкция, на която се развива действието. Заснетите движения се обработват компютърно и придават реализъм на анимационни и компютърно генерирани образи, които се проектират на огромен екран зад сцената. 

Освен двамата актьори на сцената, под оркестрината се намира скрит голям екип от оператори и монтажисти, благодарение на които се осъществява всичко. Оператор и художник на осветлението е Орлин Руевски, сценичната среда и костюмите са дело на Огняна Серафимова. Дизайнът на виртуалните персонажи е създаден от аниматора Владимир Тодоров. Музиката и тонрежисурата са на композитора Калин Николов. 

Разбира се, технологията е твърде сложна, за да можем да я опишем накратко тук, но затова пък резултатът е зрелище, което не сме виждали досега на родна сцена. Първите зрители ще могат да го видят на 12 и на 17 май, когато е премиерата в Зала 1 на НДК. Следващите представления са през септември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов