Дирят тийнейджър и майка му заради разследване срещу хирург

Ако не бъдат открити, прокуратурата ще прекрати дознанието срещу Калин Везнев

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди да бъдат издирени майка и син заради разследване срещу хирург от болницата в старата столица, съобщи "Труд". Мица Николова и 17-годишният и син Георги трябва да бъдат разпитани като свидетели пред съдия, но не могат да бъдат намерени вече няколко месеца. Според държавното обвинение належащо е двамата да дадат показания, защото в противен случай досъдебното производство ще бъде прекратено. Засега обаче от майката и момчето нямало ни вест, ни кост. На мобилния телефон на Георги се включва гласово съобщение.

Акцията бе проведена на 26 септември по сигнал на 17-годишния ученик Георги Николов. Младежът се оплакал пред криминалисти, че д-р Калин Везнев рекетира него и оперираната му майка. Още на следващия ден униформените отвели д-р Калин Везнев, след като го спипали с 300 лв. Белязаните банкноти му били предадени от Георги, а криминалистите ги открили в чорапа на медика.

Първоначалната версия, че лекарят е разследван за подкуп, бе отречена от разследващите. По досъдебното производство хирургът не е привлечен като обвиняем. "Разследването, по което се установява дали лекарят действително е взел пари за работата си, които не му се дължат, не е за подкуп, тъй като докторите не са длъжностни лица", аргументираха се от прокуратурата.

От показанията на Мица и Георги зависи дали изобщо ще бъдат повдигнати обвинения и дали разследването ще продължи да бъде водено от Окръжната прокуратура. Ако дадат показания и истъкнат достатъчно факт, преписката вероятно ще замине за Специализираната прокуратура. Д-р Калин Везнев бе категоричен в началото на шумната акция, че маркираните пари са му подхвърлени, докато бил задрямал по време на смяна, за да бъде дискредитиран.

Хирургът наскоро бе клиент на Темида по дело за хулиганство. Той бе глобен с 1000 лв от Оркъжния съд, тъй като се скарал с двама младежи за паркомясто. Единият бил ударен с бухалка по главата от лекаря, а другият бил заплашван с думите: "Ей, сега ще ти отрежа зелката".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен