AH3N2 е тежкият грипен вирус, който ни заплашва

Новият щам поразява хора, които не са боледували до сега

Наблюдава се понижен обществен имунитет и това ще доведе до тежки усложнения при заболяванията. Тази констатация направиха днес на пресконференция доц. д-р Емилияна Конова - управител на Клиничен институт за репродуктивна медицина и проф. д-р Ваня Недкова - ръководител Университетската детска клиника.

"Като имунолози "бием камбана", че грипната епидемия в света и в България протича тази година по много тежък и нетипичен начин, което води до голям брой усложнения, хоспитализации и рехоспитализации, а прилагането на скъпо струващи лекарства имат своите странични ефекти", уточни Конова.

Профилът на тази грипна епидемия в България и света е, че щамът е по-сериозен. "Ние не можем да влияем върху вирусите, но можем да влияем върху човека и неговата имунна система, за да не реагира с тежки усложнения. Боледуват млади, здрави хора, в активна възраст, които никога досега не са боледували с тежки инфекции с хоспитализации, това е новото, което притесни нас, имунолозите", допълни Конова.

"Световната здравна организация (СЗО) и Центърът за контрол на заболяванията в САЩ алармираха, че грипната епидемия започна много по-рано в света - през ноември, и е с по-голям брой тежки случаи, с по-висок процент смъртност - най-тежкото й протичане от 2005 г. досега", сочат данните.

"Тази година причинителят на грипа е AH3N2, който има много тежко протичане. Това е доминиращият причинител на тази грипна епидемия. Първата му епидемия е регистрирана през 2013 г. Той има характеристики на гени, характерни за вирусните инфекции при свине, хора и при птици. Притежава особено висока заразяемост при хората, неговият N-ген е характерен за пандемичния щам на свинския грип от 2009 г.", сподели имунологът. Тя уточни, че 70% от противогрипните ваксини за тази година не съдържат гените, които са включени в грипната ваксина, т.е една грипна ваксина не може да ни гарантира добър имунитет.

В България, по данни на Министерството на здравеопазването, от началото на зимния сезон до сега са регистрирани два пика на заболяването – в края на януари, когато от общо 7 636 болни, 6 418 са доказани с грип, и в края на февруари – 7 052, от които с грип – 5 798. Лекарите очакват и трета вълна на вируса, предвид увеличаващия се в моментa процент на болните в област Плевен".

"Ситуацията при децата е много тревожна. Обикновено до края на февруари грипът свършва, а сега още продължава. Досега леглата в Детско отделение бяха 60, от 1 февруари ги увеличихме с 20. Днес в отделението се лекуват 96 деца и местата пак не стигат", алармира още проф. Недкова.

В заключение имунолозите съобщиха, че от Клиничния институт за репродуктивна медицина започват кампания за безплатни консултации от 26 март.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов