Автобуси на по 30 г. возят столичани

Столична община очаква 110 нови автобуси

Въпреки многото европейски проекти, които Столичната община изпълнява, голяма част от автопарка на градския транспорт продължава да е на достолепна възраст. В момента най-голям дял от всички 420 автобуси, които обслужват столицата, имат тези на възраст 12 г. и групата от 17 до 19 г. Това каза пред в. "Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. "Това са голяма част от автобусите и обновяването им ще започне най-вероятно следващата година. За целта изтеглихме заем от Европейската инвестиционна банка за 110 автобуса", обясни той.

Има обаче и "по-възрастни" - на над 30 г., но се очаква част от тях да се сбогуват със софиянци в края на май, когато бъдат доставени всички 126 автобуса по проект, финансиран от ОП "Околна среда". Ветераните са общо 110, като част от тях вече са пенсионирани. Дори и след доставката на всички нови автобуси обаче ще останат линии, по които на столичани ще им се налага да продължат да се возят в стари возила. Това са например линия 64, 69 и други. "Това са основно линиите, които обслужват Витошката яка. Причината е, че сега получаваме дълги автобуси, а там те няма как да минат и затова в новата поръчка ще има и къси, за да ги заменим изцяло", обясни Христов.

Освен че пътуването в подобни автобуси е крайно неприятно, то понякога е и опасно. В края на февруари автобус по линия 10ТМ навлезе в насрещното на бул. "Черни връх" и се заби в стълб на уличното осветление. За щастие, инцидентът се размина без ранени и жертви. Според шофьора спирачките на автобуса, който е на 35 г., са отказали. Дори инцидентите да не са ежедневни, стотици столичани продължават да пътуват сред разпадащи се седалки в допотопни возила.

Най-малък е делът на автобусите на 4 години, които са само 50 на брой. Така средната възраст на автобусите в столицата е 9 години. Това показват данни на Столичната община към края на 2014 г. Влакчетата, които обслужват метрото, са на средна възраст пет години, а тролеите - на три години. Най-възрастни обаче са трамваите - със средна възраст от 16 г. Въпреки че метрото е най-бързият транспорт в столицата, най-голям дял от софиянци, които ползват градския транспорт, предпочитат именно автобусите - 40%. Метрото се нарежда на второ място и е най-предпочитаният транспорт за 32% от пътуващите. 20 на сто се качват на трамвай, а едва 8% - на тролеите. Данните за възрастта на автопарка показват значително подобрение в състоянието на градския транспорт в столицата. Четири години по-рано, средната възраст на автобусите беше 18.8 години, а на тролеите и трамваите над 24 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов