Подписват споразумение за лекарства на добри цени

От Здравното министерство подготвят законопроект относно закупуването на медикаменти през НЗОК

В рамките на месец януари ще бъде подписано рамково споразумение между Здравното министерство и фармацевтичната индустрия в страната, което ще гарантира развитие на бизнеса за производство на лекарства, както и максимален достъп на населението до медикаменти на добри цени. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на пресконфренция на Реформаторския блок във Велико Търново.

„40-процентовият ръст на парите, дадени от Касата за медикаменти, не може и няма да продължава. В напреднал стадий сме на подписване на споразумение за устойчиво развитие и прогнозируеми финансови резултати на края на годината”, подчерта министърът.

Той обясни, че политиката на Здравното министерство е насочена към законови и подзаконови актове, които да могат да осъществят реални механизми на контрол и чрез ограничения ресурс, с който разполагат, хората да имат максимален достъп до качествени медикаменти.

„Когато има ясна воля между министерството и бизнеса, ще се постави ново начало и това е пътят, който ще осигури ясни и дългосрочни правила и добри цени”, заяви Москов.

В четвъртък предстои обществено обсъждане на законопроект за начина, по който обществото закупува медикаменти през солидарния фонд – Здравната каса, обяви министърът. Идеята на неговия екип е да се премине към заплащане на медикаментозно лечение за заболяване. „Досега заплащането бе за отделни лекарства, като се плащаха по 20%, 25% или нищо от стойността им. Новата философия е 100% покритие за всички видове медикаменти, необходими за дадено заболяване. Тези медикаменти ще получат своята маркировка в зелен цвят и съответно българските граждани ще са наясно кои са необходимите им лекарства, покрити от държавата”, обясни министър Петър Москов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов