Учредяват сдружение с екологична насоченост в Горна Оряховица

Тази вечер ще се проведе хепънинг

В процес на учредяване е сдружение с нестопанска цел, което ще заминава с екологични проблеми в Горна Оряховица. Това заяви Мария Стоянова, юрист и член на инициативен комитет „Анти хлор“ днес на пресконференция във Велико Търново. Активистите от железничарския град, които се обявиха твърдо против изграждането на завод за хлор са предявили искане за мониторинг на складовата база на „Континвест“. Предложението вече е внесено в горнооряховската общинска администрация. „Настояваме поставянето на клетки на около метър и половина от площадката на фирмата, които да изследват въздуха и почвата.“-заяви Иван Момъков, общински съветник. По думите му кметът Добромир Добрев се е ангажирал лично да говори с компетентните институции, за превръщането на идеята във факт. Момъков съобщи, че тази вечер о 17:00 часа планувания митигн на площад „Георги Измирлиев не отпада, но се транформира в хепънинг чрез който от „Анти хлор“ изказяват благодарността си към всички подпрепили каузата. В подписката против изграждане на завода са взели участие около 4 000 души, не само от Горна Оряховица. Идеята е била споделена и от жителите на Лясковец, а от село Писарево са се подписали 200 човека.

„В Горна Оряховица за първи път се случва такова нещо. Голяма положителна роля изигра отношението на местната власт. Гражданското общество среща подкрепа в лицето на кмета.“-уточни Момъков. Той съобщи още, че на утрешното обсъждане на доклада за оценка върху околната среда на РИОСВ, участниците в инициативния комитет „Анти хлор“ ще присъстват като превантивна мярка срещу частната фирма, като дори активистите са подготвили над 30 авгумента на тема „Защо една такава инсталация да не бъде изградена в Горна Оряховица. Общинският съветник изтъкна, че Македония и Гърция също са отказали този проект от съображения за сигурност.

Благодарности бяха отправена към бившата шефка на РЗИ Велико Търново – Албена Ламбева. „Тя бе единствения човек, който каза „Не!“ на завода. Искахме да й подарим кошница с цветя, но като знак с който да изразим недоволството си, изпращаме тази кошница на министъра, който е подписал заповедта за уволнението й.“-каза Невена Джурова, член на комитета.

Д-р Нели Райкова пък бе категорична, че решението да не бъде изграден завод за хлор в града  е за добро бъдещето на децата на Горна Оряховица и Лясковец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов