Общинските съветници приеха декларация против изграждането на инсталация за хлор в Горна Оряховица

Животът

11-12-2014, 14:03

Снимка:

cross.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В подписката срещу завода са се включила 3 000 души

„Ние, общинските съветници от Общински съвет Горна Оряховица, подкрепяме справедливото искане на населението в общината заводът за производството на течен хлор да бъде изграден извън района на триградието Горна Оряховица-Лясковец-Велико Търново, се казва в текста на декларацията, която горнооряховските общински съветници приеха на днешната извънредна сесия. Заседанието бе насрочено, заради създалото се обществено напрежение по повод инвестиционното намерение на „Континвест” ООД за изграждане на модулен тип хлор-алкална електролиза. В Общинския съвет е внесена и подписка с над 3000 подписа на граждани против изграждане на съоръжението. „Като орган, който защитава интересите на гражданите, ние сме длъжни да проведем това заседание и да приемем декларацията, каза в началото на заседанието председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов.

В декларацията, която председателят прочете пред съветниците, се посочва също, че не са един и два инцидентите с подобни заводи, при които се е стигало до сериозни обгазявания, натравяния с химични вещества и хронични заболявания. Най голямата ценност са човешкият живот и здравето на хората, категорични са общинските съветници. Тяхното становище е, че предлаганият от инвеститора ”Континвест” ООД завод за течен хлор не следва да бъде изграждан в гр. Горна Оряховица. „Ние вярваме, че нашето мнение ще бъде съобразено както от компетентните административни органи, в чието правилно решение не се съмняваме, така и от инвеститора ”Континвест”ООД”, завършва декларацията. Документът бе подкрепен с гласовете на 31 общински съветници.

„Благодаря на Инициативната група „Анти хлор”, които във вторник вечер се срещнаха с общинското ръководство и изразиха позицията на гражданите. Ние не сме против инвестициите, но не и инвестиции на всяка цена. Най-голямата инвестиция в случая е здравето на нашите деца и съграждани, заяви кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

На извънредната сесия, на която присъстваха представители на Инициативната група, бе представено и становището на Общината относно изграждането на хлорната инсталация.

Междувременно вчера с писмо, адресирано до кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, фирма „Континвест” ООД заяви, че отменя насроченото за 16 декември публично обсъждане на намерението си за инвестиция и оттегля инвестиционното си предложение за изграждане на модулен тип хлор алкална елктролиза в Горна Оряховица.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)