Заради държавна недомислица села може да остават затиснати под снега дни наред

Табели с надписи „Тук чисти кметът“ и „Тук чисти държавата“ се заканвали да забиват градоначалници

Кметовете на общини във Великотърновска област са сериозно притеснени за състоянието на второкласната и третокласна пътна мрежа и конкретно за снегопочистването там. Причина за това е фактът, че по време на правителството „Орешарски“ ангажиментите по почистване и поддръжка на тези пътища са били прехвърлени към държавната Агенция пътна инфраструктура, вместо както по-рано това да е дейност на общините.

При старото положение общинските кметове изкърпваха, почистваха и поддържаха малките пътища със средства от местните бюджети, като периодично държавата им заплащаше осъществените дейности. Така освен рутинната поддръжка, общините винаги имаха готовност да реагират и при спешност. В момента, на практика местната власт няма право да извършва нищо по третокласните отсечки, а държавата няма пари. Третокласната мрежа е осеяна с дупки, които заради липса на средства не се ремонтират, а междувременно шосетата допълнително се амортизират.

Връщане на старото положение искат градоначалниците, които не крият, че имат  сериозни проблеми с АПИ. Въпреки обявената готовност на държавната структура да се справи с предстоящото през зимния сезон снегопочистване, кметовете са сериозно притеснени за това. Десетки села могат да останат блокирани, ако държавната агенция не изпълнява ангажиментите си. Като недомислие определят новото положение кметовете и припомнят, че освен всичко, третокласните трасета водят до общинските пътни мрежи, които са грижа на местната власт. Ако междуселските пътища не са почистени, няма как общинската техника да стигне до местата, които почиства. Така селата може да остават затиснати под снега дни наред.

Тези проблеми ще носят негативи на кметовете, дават си сметка управниците и обмислят предложение за промяна. След областния съвет по сигурност, на който бе обсъждано снегопочистването, някои от по-революционно настроените градоначалници дори се заканвали да забият табели с надписи „Тук чисти кметът“ и „Тук чисти държавата“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов