Област Велико Търново готова за зимата

Животът

04-11-2014, 14:02

Снимка:

Областна администрация Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Областния управител призова всички звена да работят с всички сили за предотвратяване на тежки инциденти

Общините от област Велико Търново са готови за зимата и имат техническата възможност за осъществяване на снегопочистване по пътните мрежи. Това стана ясно на днешното заседание на Областния съвет по сигурност . В готовност да се справят с възникването на сложни ситуации са и структурите на ОУПБЗН, РЗИ, КАТ, ДАИ, Център за  спешна медицинска помощ и  ОПУ. Областният управител проф. д-р Георги Камарашев призова всички звена да работят с всички сили и средства за предотвратяване на тежки инциденти и предпазване на населението от областта.

В община Велико Търново са готови да посрещнат зимата. От миналата година има сключен  5- годишен договор със снегопочистващата фирма „Титан”.  За уличната мрежа на град Велико Търново вече са осигурени 1300 тона смес от пясък и сол, 150 тона чиста сол и 20 тона от сместа Айсмелт. Предстои доставка на още 200 тона сол, които ще бъдат достатъчни за началото на зимния сезон.  За нуждите на града ще работят 10 снегорина, 8 пясакоразпръсквача , 2 броя фадроми, 2 броя комбинирани машини за почистване на сняг и разпръскване на пясък и 4 броя самосвала по15 тона за извозване на сняг при необходимост.

В община Горна Оряховица е изграден щаб за координиране на спасителни и аварийно- възстановителни работи при усложнена зимна обстановка. Уличната мрежа на град Горна Оряховица ще се почиства от „Титан Клинър” ООД. Фирмата в момента има в наличност 300 тона пясък и 200 тона сол. Направена е поръчка за допълнително количество пясък и сол. За поддържане на пътната мрежа ще работят 2 пясъкоразпръсквачки, 3колесни трактора, 1 челен товарач, 1 лугоразпръсквачка. При необходимост фирмата ще сключва договори  за наемане и ползване на допълнителна техника. От общината съобщиха, че е избран изпълнител на дейностите по зимното поддържане на общинската пътна мрежа.

Зимното поддържане на улиците в град Свищов ще се осъществява от общинското предприятие „Чистота”. За снегопочистване и опесъчаване ще бъде използвана собствена техника. 2 броя комбинирани машини  за почистване на сняг и разпръскване на пясък, еднокошов товарач „Фадрома”, трактор с пясъкоразпръсквач, един „Беларус” и още един трактор „ЮТО”. За периода 01. 11. 2014г. – 30.03.2015г. е назначен допълнителен персонал за обезпечаване на работата по зимното поддържане на улиците в град Свищов. За поддържането на общинската пътна мрежа в останалите населени места има сключени договори с 4 фирми.

В община Лясковец също са осигурени необходимите инертни материали и техника за началото на зимния сезон. За зимно поддържане на републиканските пътища на територията на Общината са доставени от ОПУ необходимите количества пясък, сол и луга. Сключен е договор за снабдяване  с газ на звената на бюджетна издръжка за отоплителния сезон и договор за доставяне на твърдо гориво за детските градини от селата.

За снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа в община Стражица ще се грижат 5 трактора с гребла, 2 пясъкоразпръсквача, един товарен камион и още две високопроходими машини „Кейс” и „Булгар”. За опесъчаване на общинската пътна мрежа до момента са осигурени 30 тона пясък и 15 тона сол. От началото на месец ноември започна разкарването на 15 тона пясък по стръмните участъци от пътищата. За почистване на улици, тротоари и площадки в населените места са осигурени 15 трактора, 2 камиона, 30 тона пясък и 10 тона сол. При силно усложнена зимна обстановка е предвидено да бъде наета допълнителна техника.

В община Павликени за почистване на общинските пътища са заделени 70 000 лв. Доставени са 180 тона пясък за опесъчаване на град Павликени и град Бяла Черква, както и 14 тона насипна морска сол. 2 тона пакетирана сол в чували е раздадена по населените места- кметства, здравни служби, училища, пенсионерски клубове, детски градини и социални домове. Сключени са двугодишни договори си фирма „Пътно поддържане- Павликени” ЕООД за снегопочистване на общински пътища и фирма „Алекс ОК”за снегопочистване на град Павликени и изтегляне на закъсали автомобили и от двете фирми.

Снегопочистването и насипването с пясък на пътищата четвърти клас в община Сухиндол ще се извършва от ЕТ „Ралица-63-Пламен Николов”, а снегопочистването в град Сухиндол ще се извършва със собствен трактор „Беларус”. Ще се осигурява постоянна информация при дежурния служител в сградата на общинска администрация Сухиндол от институции и ведомства в района на община Сухиндол и община Павликени.

В община Елена и община Полски Тръмбеш също са подготвени за зимата и са осигурени инертни материали и са сключени необходимите договори за поддържане и почистване на пътната мрежа.  Поддръжката на пътищата в община Златарица също е обезпечена изготвена е карта за работа условията на бедствие в резултат на обилен снеговалеж.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов