Кризата с транспорта в Павел баня остава

Кметът търси нова фирма, спрял субсидията на предишната, била непосилна

Без резултат завърши извънредното заседание на бщинския съвет на Павел баня днес, свикано във връзка с транспортната криза, в която изпадна общината.

На 16 септември бе прекратен едностранно договорът превоз на пътници от страна на фирмата, изпълняваща тази услуга, „Автобусни превози” ООД . Павел баня остана без връзка с Казанлък и селата от цялата община. В парализирания трафик на община Павел баня учениците се превозват до училищата с автобуси, осигурени от администрацията.

Изчакваме процедурния срок по решението на областния управител за пряко възлагане на транспортната услуга, който е седемдневен. Но през това време спасяваме ситуацията и сме готови да пуснем автобуси „случаен превоз”, които да обслужват линиите, макар и не по пълния график, преди изтичането на срока за пряко възлагане, тъй като е допуснато предварително изпълнение, уточни кметът Станимир Радевски.

В момента събираме информация за причинените вреди, заради неизпълнението на договора от превозвача „Автобусни превози“ ЕООД, за да търсим отговорността после, поясниха от екипа на кмета.

Управителят на фирмата Иса Бесоолу обясни, че е спрял превозите, защото не е получавал 4 месеца субсидията, която общината му дължи.

Той се аргументира с намалената държавна субсидия за транспортната услуга и иска компенсацията да бъде осигурена от Общината.

Не мога да превозвам пътници на неизгодна цена. Преди сключвахме договори директно с училищата, които са на делегиран бюджет. В момента изпълняваме само междуфирмените договори и возим пътници до предприятията, с които имаме договорни отношения, коментира Бесоолу.

Той каза, че е склонен на преговори с общината и е възможно при определени условия да възстанови изпълнението на автобусния превоз в района.

От своя страна кметът на Павел баня Станимир Радевски се оплака, че общинският съвет, без негово съгласие, е гласувал неоправдано висока субсидия за фирмата, която не е по силите на общината.
През февруари Съветът гласувал увеличаване на субсидията за превозвача от 160 000 на 240 000 лева. Бюджетните възможности не позволяват отделянето на допълнителни 80 хиляди лева за транспорт, посочва Радевски.

Кметът преди четири месеца на своя отговорност спрял изплащането на субсидията към „Автобусни превози“ ЕООД, заяви самият той медиите.

Зад действията на управителя на транспортната фирма Иса Бесоолу и на председателя на общинския съвет в Павел Баня – Христина Петрова, прозират не само лични, но и политически интереси, заяви кметът Станимир Радевски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов