Наши бармани и готвачи на опашка за заплати от 2000 евро

Специализирана борса за подбор на кадри търси персонал с немски език

Специализирана борса за набиране на  кандидати за работа в Германия, беше организирана от Централата за чуждестранно и специализирано посредничество (ZAV) към Федералната служба по труда. Допитването продължи няколко часа в страта столица.
„Студенти които са завършили образованието си и са безработни и хора желаещи по високи заплати бяха повечето от кандидатите.
Да изслушат оферти и в бившия пионерски дом, където се проведе борсата,бяха дошли и няколко местни лекари и медицински сестри.
Между 2 и 3 хил. евро е заплатата на готвачи в Германия. Обикновени сервитьорки започват стартово с 1200-1300 евро, което е  многократно повече , от заплати в нашети хотели и ресторанти. Отделно, мераклите за работа се надявали да спестявата и от високите бакшиши. 
Получаването на договор за работа в Германия обаче не е никак лесно, от кандидатите се изисква да говорят добре немски език, да имат завършено професионално образование или опит по професията, за която кандидатстват. По изключение за работа в ресторантите за бързо хранене е достатъчен само добър немски език.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов