150 работници съдят американец за заплати

Почти всички работници, които напуснаха фирма "Пиринска мура" в Банско през юли, ще съдят предприятието за неизплатени заплати

Почти всички 150 работници, които напуснаха фирма "Пиринска мура" в Банско през юли, ще съдят предприятието за неизплатени заплати, съобщава standartnews. За да могат да предявят претенциите си пред магистратите, те трябва да представят документи за точните суми, които им дължи дружеството на американския бизнесмен Александър Грос. Затова във вторник сутринта над 100 души дойдоха пред портала на завода за производство на столове. "Пуснахме заявления до ръководството на фирмата. В 14-дневен срок са длъжни да ни изготвят служебни бележки за дължимите ни суми. Имаме да вземаме две брутни заплати като обезщетение, едно месечно възнаграждение за месец май и още едно за месец юни, тъй като тогава бяхме в престой по вина на работодателя", разказа бившата работничка Славиния Миткова. Проблемът е, че в българското законодателство няма краен срок, в който работодателят трябва да се издължи. Уговорката с шефовете е до този петък хората да си получат парите. Тъй като работниците се съмняват, че този срок ще бъде спазен, те поискаха служебни бележки от предприятието.

"В началото на месец юли управителят уведоми служителите, че името на "Пиринска мура" вече е сменено с "Мебели Грос" и им предложи договори за преназначение в новата фирма за половин година с изпитателен срок. Хората обаче не се съгласиха, тъй като никой не им дал гаранция, че ще получават заплатите си навреме. Повечето от 270-те работници отидоха на борсата", заяви председателят на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов.

От началото на годината служителите в частния завод за дървени столове многократно спираха работа и стачкуваха заради неизплатени заплати. Най-сериозни бяха бунтовете през февруари, когато на няколко пъти те блокираха пътя Банско - Гоце Делчев - Драма.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)