Кметът на Михалци: „Обстановката в селото е спокойна, циганите излязоха хора”

Само преди дни жандармерия потушава друг етнически конфликт в Павликенско, след като Бяла Черква се разбуни заради ромски терор

Днес няма полицейско присъствие, няма и напрежение в павликенското село Михалци, в което вчера възникнал етнически конфликт. Това увери кметът на селото Петко Петков. Пред Velikotarnovoutre.bg  той разказа причината за скандалите, довели до нужда от намесата на полицейски сили.

Всичко започнало преди 2 дни, когато бивш служител на МВР, заедно със свои приятели от селото, извикал ромско момче да ловят риба в близък язовир. Вместо това, според свидетелствата на младия ром, групата свърнала в крайпътна горичка. Послредством тояга, увита в черно тиксо, мъжете нанесли побой на мургавия си спътник.

7 са ромските къщи в Михалци, информира кметът Петков. По думите му циганите светкавично се събрали в защита на бития си събрат и това довело до сериозно напрежение в селото. Според Петков на място била изпратена полиция и жандармерия, но той лично не бил виждал униформените. „Нарочно не излизах и дори не бях в селото вчера. Полицията ми каза да не се меся”, заяви кметът, който управлява Михалци вече 14 години. По думите му участниците в конфликта са се разбрали с полицейските началници. „Циганите излязоха по-хора от българите и само това спаси селото от сериозен проблем”, е убеждението на Петко Петков.  

Той отхвърли обвиненията, че напада бившия служител на МВР, защото се кани да се състезава за кметското място. „Че то сега няма кампания за кметове, аз откъде да знам кой ще се кандидатира догодина. Всеки може да е кандидат за кмет”. По думите му пенсионираният полицай и неговите приятели, които Петков нарича „катъри”, защото нямали семейства, са конфликтни хора. Жители на Михалци обаче не потвърдиха твърденията на кмета. Следващите дни ще покажат дали скандалът ще доведе до нова ескалация на напрежението.

Само преди дни се наложи присъствието на жандармерия в друго населено място на Павликенска община, след като жители на Бяла Черква въстанаха срещу ромски терор. Силите на реда потушиха безредиците, но присъствието им на мястото продължи близо седмица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов