Още поне седмица жандармерията ще е денонощно в размирна Бяла Черква

6 дознания вървят срещу членове на ромските фамилии, разбунили градчето

Срещу членове на петте цигански фамилии, тормозещи жителите на павликенското градче Бяла Черква вървят 6 досъдебни производства. Съставени са 5 акта заради нарушаване на обществения ред. Жандармеристите пък остават денонощно в града, поне за следващите 7 или 10 дена. Това информира кметът на Павликени Емануил Манолов по време на сесия на Общинския съвет там.

Повод темата да бъде разисквана в местния парламент бе питане, отправено от групата на ГЕРБ. Съветниците искаха да знаят от кога датират проблемите в Бяла Черква, защо досега не са предприети никакви мерки за туширане на напрежението и защо Общинският съвет не е бил уведомен за наличието на такова. Какво ще предприеме кметският екип за справяне със ситуацията, питаха още от ГЕРБ.

Конфликтът между ромските фамилии-пришълци и местните хора само е тлеел през последните години, заяви в обясненията си кметът. Ромите били родом от Павликени и Върбовка, но се заселили в Бяла Черква, като първоначално не са създавали проблеми. Едва от 3 години насам били на лице отделни противообществени прояви.

През следващите дни представители на правоохранителните органи и местната власт ще провеждат беседи с членовете на проблемните ромски семейства, които са около 30 на брой. Срещи ще се провеждат и с обществеността в Бяла Черква, информира още кметът на Павликени.

Припомняме, че жители на Бяла Черква въстанаха срещу пет ромски фамилии, тормозещи съгражданите си. Проблемът, който зрее отдавна ескалира на 9 август след побой над местно момче. Жителите на Бяла Черква настоятелно търсят помощ и защита, и настояват за изселване на проблемните си съграждани. Събрана бе и подписка с това искане, в която са се включили над 700 човека. За да се успокои обстановката в Бяла Черква бе изсипана жандармерия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов