Горнооряховчани се насладиха на ретро кино под звездите

Животът

26-08-2014, 15:03

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ретро кино седмица в Горна Оряховица

Кино-маратонът приключва в края на седмицата

В своеобразно лятно кино се преобрази пешеходната зона пред Градската художествена галерия „Недялко Каранешев, предаде regnews.net. Филмовият салон "отвори врати" снощи, като киномаратонът ще продължи до края на седмицата. Десетки горнооряховчани се събраха под звездите, за да си припомнят пред големия екран едни от най-славните мигове на града през 60-те и 70-те години. Да гледат бяха дошли хора от всички възрасти, а преминаващите минувачи спонтанно решаваха да поспрат за някой друг час да погледат и те. И докато зрителите си похапваха сладко-сладко ретро пастички, локуми и баклавички, пътешествието през десетилетията препускаше неусетно. Малки и големи видяха как горнооряховчани са празнували задружно Празника на труда през 1963 г., многочасовите манифистации и радостното "Урааа". Втората клапа даде старт на филма "Разминаване", показващ живота през 60-те, но без думи - само с кадри. Публиката се наслади на интересна "новела", разкриваща два свята - този на младежите от по-бедните слоеве и на децата на боржуата. Киноманите с интерес наблюдаваха стила, прическите и модата през онези години. Вниманието на присъстващите прикова и Състезанието по фризьорство от 72-ра и фотоизложбите в периода 1975-1978 г., както и още редица запечатани моменти от стара Горна Оряховица. И докато гостите си пийваха сайдери, ледени сиропи и истинска жълта лимонада, големият екран показваше някои от най-значимите събития през социализма. Много граждани с изненада познаха своите бащи и дядовци и улиците, на които са тичали и играли като деца. Накрая всички си тръгнаха доволни от обсипаната със спомени вечер.

Утре ги очаква не по-малка доза ретро преживяване. Кино маратонът на открито ще включи анимационен блок за малки и пораснали деца. Любителите на рисуваните филмчета ще се насладят на шедьоврите на Слави Петрински, Ангел Косев и Георги Стойчев.

Инициатори и организатори на ретро вечерите под звездите са Историческият музей, Община Г. Оряховица, ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“.

Ретро преживяванията пред големия екран са напълно безплатни. Всеки щможе да се наслади на шедьоврите на Владимир Давидов, Денчо Куцаров, Димитър Андонов, Иван Григоров, Илия Михайлов, Красимир Маринов, Стефка Манова и др



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов