Ретро кино седмица в Горна Оряховица

Животът

07-08-2014, 09:43

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разведрете петъчната вечер с кино

Горнооряховчани ще могат да видят игрални и документални филми за миналото на града си

Ретро киноседмица организират Община Горна Оряховица, Исторически музей и Оперативна програма „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” със съдействието на спортни магазини и кафе-клуб . От 25 до 29 август горнооряховчани ще могат да видят игрални и документални филми за миналото на града си, повечето от които не са показвани пред широка публика. Пешеходната зона пред Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” ще се превръща в своеобразно лятно кино всяка вечер от 20 часа.

Основната част от филмите са заснети и обработени от вече несъществуващия Кино клуб „Раховец”, чиито членове запечатват на лента всичко случващо се в Горна Оряховица през последните десетилетия на 20 век. В момента филмите се съхраняват  в архивите на Историческия музей и Младежкия дом. Много от тях не са показвани досега.
Идеята на организаторите е всяка вечер от ретро киноседмицата да бъде посветена на отделна глава от живота на Горна Оряховица – култура, изкуство, икономика. Специално внимание е отделено на променящия се облик на града през 60-те и 70-те години на миналия век, когато Горна Оряховица, за добро или за лошо, но тотално сменя външния си вид. Най-интересните заглавия ще бъдат повтаряни и на следващия ден. Прожекциите са безплатни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов