Вдигат строеж върху археологически комплекс в Несебър

Инвеститорът: Всичко е законно, ще запазим артефактите и стената

На брега на морето, в стария Несебър, върху археологически комплекс се издига строеж. За него съобщават зрители на Нова в рубриката „Моята новина”. Репортерската проверка на телевизията установява, че теренът е получен преди 12 години при реституцията от Анастас Янулов. Върху това място Янулов е имал мелница. Въпреки че строителното разрешение е от 2007 г, градежът се бави заради предписания на Министерството на културата, да се извършат археологически разкопки.
„Абсолютно всичко е спазено, няма нещо, за което можем да бъдем уязвими. 4 години наред ние финансирахме тези археологически проучвания. Има си вече излязло становище и ние сега започваме да строим. Това, което стана, което излезе като артефакти отдолу, ние го запазваме като в част от сгадата не е застроено, там където са артефакти”, казва пред камерата  собственикът Анастас Янулов.
Спасителните проучвания продължават 2 години под наблюдението на Министерството на културата и Археологическия музей "Старинен Несебър". От музея обясняват, че нямат правомощия да спрат строежа.
Проектант на жилищната сграда е архитект Христо Ганчев,срещу чието име в сайта на Министерството на културата е изписано „началник отдел”. Това, което прави впечатление на разхождащите се по крайбрежната алея, че част от стената на археологическия обект влиза в новостроящата се сграда. Собственикът уверява, че тя ще бъде запазена. От Общината обясниха, че всички документи на инвеститора са изрядни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов