Проучват крепостта на нос Червенка

Туризъм

22-04-2014, 11:00

Снимка:

sozopol8130.blogspot.com

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват музея в Черноморец през май

Античните останки от сграда в защитената зона край Черноморец и Северозападната кула в Созопол ще разкопават археолозите от НИМ.

В края на май стартират проучвателните дейности на археолозите от НИМ на полуостров Червенка. Това става след споразумение с военните, които са разрешили достъпа до терените. В района има складова база на военноморските ни сили и зоната е с особено статут заради боеприпасите. 
"Ние отдавна знаехме, че този полуостров е ограден от огромна крепостна стена, във вътрешността се забелязват останки от сгради. Това вероятно е селище, което предварителните сондажи сочат, че е съществувало непрекъснато в течение на две- три хиляди години. Това е нормално, защото това е прочутият Созополски залив, единственият голям залив, който може да приюти стотици кораби- от устието на Дунав до Черно море“, каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Историци и археолози потриват доволно ръце в очакване на бъдещите забележителни находки на Червенка.
След броени дни ще започнат и проучванията на една от кулите на крепостната стена на Созопол. Специалистите условна я наричат Северозападната. Тя се намира на морския бряг над вълнолома край Созопол. Установено е, че въпреки усиленото строителство тази кула не е засегната. Разкопките ще се правят този сезон, а плановете са догодина Северозападната кула да бъде вдигната в рамките проекта за възстановяването на крепостната стена на Созопол. Средствата за разкопки ще дойдат от собствените приходи на НИМ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов