В Турция провеждат местни избори днес

Вотът е тест за одобрението на политиката на правителството

Турция провежда местни избори на фона на скандали днес. Избирателите по данни на ЦИК са повече от 52 690 000 души, а избирателните секции - 177 044. В източната част на страната изборният ден започва в 7 часа местно време и трябва да приключи в 16 часа, а в западната част времето за гласуване е от 8 часа до 17 часа, предадоха световните информационни агенции.

Вотът е тест за одобрението на политиката на правителството. Премиерът Реджеп Ердоган заяви че победа за неговата Партия на справедливостта и развитието ще покаже, че избирателите се вълнуват повече от икономическото благополучие на страната си, отколкото от корупционните скандали, разтресли управляващите в последните месеци.

Припомняме, скандални записи на разговори на премиера Ердоган и външния министър Ахмед Давутоглу изтекоха в YouTube и Twitter. Докато записите на Ердоган са свързани с корупция, то Давутоглу обсъжда с военни ситуацията в Сирия. Разгневен, премиерът направи всичко възможно, за да издейства съдебна заповед за спиране на достъпа до тях в страната. На критиките на Европейския съюз за действията му, той "препоръча" Съюзът да гледа собствените си работи. Президентът Абдула Гюл, съпартиец на Ердоган, се обяви срещу блокирането на социалните мрежи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов