Спират Facebook и YouTube в Турция

Това щяло да се случи след общинските избори в страната на 30 март

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който бе замесен в голям политически и финансов скандал, заплаши в интервю, излъчено в четвъртък вечерта, че ще забрани социалната мрежа Facebook и платформата за видеосподеляне YouTube в Турция. Това щяло да се случи след общинските избори в страната на 30 март.

Наскоро в Турция бе приет закон, който според мнозина наблюдатели налага сериозна цензура в интернет.

След обвиненията от декември на десетки близки до режима, заподозрени в корупция, опозицията иска оставката на Ердоган. Телефонни разговори, които го поставят директно в основата на корупционните афери, се споделят в интернет. В разговорите, чиято автентичност не е окончателно установена, турският премиер иска от сина си да прикрие големи суми пари или оценява комисионно плащане от промишлена компания като недостатъчно.

В сряда Ердоган отново бе възмутен, че неговите телефонни разговори са били подслушвани, говорейки за "неморален монтаж" и обвини съперниците си в заговор за сваляне на неговото правителство.

В разгара на предизборната кампания в сряда Ердоган обеща да напусне политиката, ако партията му не спечели местните избори на 30 март, които ще имат цената на тест за режима му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов