Започват строежа на океанариума през ноември

Пловдивската компания "Темена" ще проектира аквапарка, тя ще поеме и строителството

Строителството на мега проекта за океанариум в Бургас, който няма аналог у нас, най-вероятно ще започне в началото на ноември, след края на туристическия сезон. В момента текат предпроектни проучвания и геоложки изследвания.

"Възложили сме проектирането на първия етап — аквапарка, на българска компания и с нея ще изчистим строителните параметри на проекта. Проведохме конкурс и избрахме пловдивската компания "Темена", която има опит с водно-развлекателни проекти. Тя ще поеме и строителството, тъй като има добри партньори в реализирането на подобни проекти. Но всичко ще зависи от това кога ще сме готови с проектирането", казаха от една от най-големите руски компании НПО "Мостовик" в интервю за в. "Капитал".

Инвеститорите определих атаките, че истинската цел на проекта е не океанариумът, а строителството на голям хотел в парка като спекулации. От "Мостовик" подчертаха, че според концесионния договор това е последният етап от проекта. Първият е аквапарк, след това ще се изгради делфинариум и океанариум и едва след това идва ред на хотел със 100 места.

"Той ще е с етажност, изцяло съобразена с българското законодателство и със спецификата на района. Всички тези проекти ще са на общ терен, където първоначално ще осигурим цялата необходима инфраструктура – водопровод, канализация, асфалтов достъп и т.н. Едва след това ще строим", допълниха инвеститорите. 

Според техни изчисления срокът за откупуване на инвестицията ще е около 15 години, като очакват близо 1 млн. посетители ежегодно да посещават уникалната атракция. Освен туристите, от компанията ще разчитат и на местни посетители. 

"Има голяма закрита част, която ще е отворена за жителите и гостите на Бургас целогодишно. Освен това ще предложим към океанариума и делфинариума да изградим учебен и научен център, където ще може да се провеждат обучения, да се правят изследвания... В проекта във Владивосток има център за изследване на океана. Тук също искаме да направим подобно нещо за Черно море", казаха оттам.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов