Проф. Костадин Ангелов: Мерките за Covid са закъснели и хаотични и причината е непознаване на системата

Мисия

29-10-2021, 14:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече ме е срам да публикувам всяка една лъжа на министър Кацаров, казва професорът

Проф. Ангелов, преди няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова партиите и служебното правителство за политически консенсус по темата Ковид и необходимостта от ваксинация. Получихте ли подкрепа от някоя партия или примерно министър?

Към момента не, но много пъти сме обсъждали, че единственият вариант страната ни да излезе от тази криза е, ако има политически консенсус и всички политически партии и лидери са единодушни в стремежа си за справяне с Ковид – кризата. Както по отношение на ваксинацията, така и по отношение на мерките е нужно единодушие. Крайно време е да се обединим, защото България е на опашката на Европа.

На няколко пъти Вие самият заявявате готовност да помогнете, да не би Кацаров вече да Ви е потърсил за съдействие?

Шегувате се, нали? Не, разбира се. Аз не страдам от липсата на самочувствие като човек с достатъчно опит със справянето с предишните две Ковид-вълни, така че бих се радвал да споделя този опит като седнем всички професионалисти, които бяха отстранени от министър Кацаров и да помогнем с нашата експертиза. Защото в момента се допускат много грешки. И те се допускат от незнание и от непознаване на системата.

Пандемията излезе от контрол, математиците предвиждат до дни да влезем в т.нар. „долина на плача“. Какво не е наред с наложените мерки?

В момента се намираме в такава ситуация, че може би всяко решение вече е грешно. Ако трябваше да се въведат мерки, то те са закъснели. Ако трябва да се прави ваксинация в момента – също сме закъснели, защото лятото беше проспано и в двете посоки. Беше пропуснато времето и да се подготвят лечебните заведения, за да посрещнем тази вълна. А болниците бяха оставени неподготвени, в момента лекарите са демотивирани заради постоянно сменящата се методика на министъра. Болниците не получават достатъчно средства за борбата с Ковид и всичко това постави системата под риск. Въпреки че имаше един национален план за справяне с пандемията, гръмко прогласен, приет от българското правителство, всъщност той остана на хартия. Самият министър каза, че този план е препоръчителен и не се спазва. Което означава, че няма алгоритъм за справяне, а мерките са хаотични и това не е само мое мнение – това е мнение на директора на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Хинков, който казва, че решенията и действията на правителството са панически.

Вариант ли е според Вас пълен локдаун?

За да Ви отговоря на този въпрос, трябва да имам пред себе си поне 15 таблици, за да съм запознат с всички характеристики в страната – като започнете от здравни, социални, икономически, финансови… когато се взема решение за локдаун, три дни преди него се анализират всички показатели в съвкупност и след това се взема решение, а резултат от него се чака не по-рано от 14-тия ден.

В социалните мрежи Вие изразихте възмущение от един парадокс – служебният министър твърди, че личните лекари могат да изписват безплатни лекарства за лечението на ковид, а Българският лекарски съюз в същото време е категоричен, че личните лекари не могат да правят това. Къде се къса нишката?

Мен вече ме е срам да публикувам всяка една лъжа на министър Кацаров. В личния си профил във фейсбук съм качил почти всичките му лъжи и това е поредната такава. Нито личните лекари могат да изписват безплатни лекарства, нито Ковид – зоните разполагат с възможност да изписват тези лекарства, защото тях ги няма и рецептите не могат да се изпълняват, нито безплатните тестове са безплатни… Фармацевтите също надигнаха глас и се възпротивиха срещу решенията на министър Кацаров. Изобщо неговите решения са на базата на експертизата му, застинала във времето, когато е бил заместник-министър. Той познава системата от тогава, а до сега от онова време са минали над 20 години, които той ги е проспал и затова решенията му днес са неадекватни.

Над 90 000 са активните случаи с ковид към днешна дата, броят им очевидно ще расте. Днес Централната избирателна комисия заяви, че ще решава как ще гласуват хората под карантина след среща със здравния министър и главния здравен инспектор. Мислите ли, че карантинираните лица ще подадат заявление за гласуване или по-скоро няма да упражнят правото си на вот?

Когато се вземат толкова важни решения, касаещи посоката на развитие на страната ни – като парламентарни и президентски избори, това трябваше да се регламентира поне месец преди това. Първо трябваше да се реши как гласуват болните хора и хората под карантина. Очаква се към дата на изборите те да надхвърлят 100 000 души. Никой не говори за това. Трябваше да е ясно кой осигурява защитата на членовете на СИК-овете. Да се направи една вълна за проактивна ваксинация на всички хора, които ще са заети с изборния процес. Защото това е реалната политика. Всичко останало са празни приказки и тичане след събитията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов