Карвинг - шедьоври от плодове и зеленчуци
Карвинг е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Началото му е поставено в Тайланд преди повече от шест столетия. Легендата разказва, че тогава се организирал Кралски фестивал на всяко последно за годината пълнолуние, на който имало обичай да се пускат фенери по реката. На фестивала през 1364г, неговата организаторка Нанг Напомас използвала издълбани в различни форми плодове и зеленуци, за да украси своя фенер. Носейки се по водата, той приличал на огромна водна лилия с птици и други животни около нея. Когато крал Фра Руанг видял нейното произведение, решил да го превърне в изкуство, което трябвало да бъде изучавано от всички по-знатни дами в двореца. Така карвингът се заражда в Тайланд, а по-късно става традиционно изкуство в Китай и Япония. Отначало карвинг майсторите са предавали своите знания по наследство и до неотдавна технологията се пазела в дълбока тайна. Днес изкуството е пренесено и в Европа и придобива все по-голяма популярност. Няколко примера за шедьоври от храна публикува FooodStyle. Вижте ги