За народната и личната просвета

Най-пресният "проблем" на българското образование, е появилата се идея държавата да финансира (доколкото може) образователните услуги на всички свои деца

Левите политици са способни на чудеса, докато се упражняват в опозиционни маневри. В тези си творчески напъни понякога раждат откровени глупости, които е добре да не подминаваме безмълвно. Тъй като отдавна не само пиша но и живея в темата, реших да споделя скромното си родителско мнение.

От петък най-пресният "проблем" на българското образование, е появилата се идея държавата да финансира (доколкото може) образователните услуги на всички свои деца. Т.е всяко българче да получава няколко левчета, за да учи... било то и в частна образователна институция! Аз си мислех, че това дори е социална/лява мярка, но се оказа ултра дясна. Когато държавата прави обществени поръчки към бизнеса за какви ли не продукти и услуги - няма проблеми. Но като е за добро образование - не бива!

Всъщност се сещам за десетина по-важни проблема на българското образованието - остарелите програми, спадащият авторитет на учителите, липсата на уважение между учениците, абдикацията на родителите, ранното отпадане на огромен процент ромчета и т.н. Но парите, които ще се разпилеят в посока частни училища и детски градини, са фундаментална пречка за просперитета на народната просвета.

Да обърнем внимание обаче на тези лоши частни градини и училища, които ще прецакат и без това закъсалата ни образователна система. На първо място можем да кажем, че много от тях дават добра образователна услуга. Всички са покрили лицензионните изисквания на държавата. Т.е. дават качество, съобразено с БДС-то на образованието. Но аз твърдя (а и много проучвания), че повечето дават дори по-добра услуга.

Това е причината да намират място на пазара. Да, тук има пазар. На хората в БСП може да им звучи кощунствено, но... пазарна икономика.

Групите/класовете са по-малки, учителите имат възможност да обръщат повече индивидуално внимание на всяко дете, родителите са ангажирани, методите на обучение са по-интересни, иновативни и ефективни... абе този продукт си има предимства и за това хората плащат за него. При това не малко пари.

Да, стигнахме до парите. Безумно е обобщението на БСП, че добрата държава ще дава пари на лошите частници. Всъщност в момента добрата държава не дава и една стотинка на хиляди български (лоши?) семейства, чиито деца все още са в България но по някаква причина са избрали частно образование. Тук говорим за отношение.

Едните деца повече ли заслужават от другите въпросните левчета от бюджета? Изобщо някой позволява ли си да ги дели? От тези ли семейства държавата очаква да имат второ и трето дете, за да избегнем демографската катастрофа? Пренебрежителното отношение към тези деца родолюбие и патриотизъм ли възпитава или точно обратното?

Повече от ясно, е че държавата трябва да осигури добро образование за всички деца. Не се справя достатъчно добре. Но когато има една група семейства, готови да си плащат за по-добра услуга - това трябва да бъде поощрявано. Никой не иска бюджетът да плаща таксите в частните училища и градини. Но е редно да помага - точно с толкова, колкото би отделил ако децата са в общински или държавни училища. Това няма да се отрази кой знае колко на плащащите родители, но поне ще е знак, че все още сме едно общество.

А ако частното образование дава по-добри резултати - защо да не се насърчи? Не трябва ли държавата да е благоразположена, да не кажа благодарна, на всеки български родител, който е приел доброто възпитание и образование на детето си като своя лична отговорност?

Преди да емигрират, много хора споделят следната логика: "...моите деца учат на частно, лекувам се на частно, нямам пенсионери в семейството...поради що да плащам данъци в тази държава?" И си отиват...за радост на левите политици, които просто искат да се върнат...на власт.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)