145 години от сражението край Елена през Освободителна война

Мисия

05-12-2022, 12:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пети декември е паметна дата в историята на Елена и околията. Сраженията край града и село Марян са знакови за развоя на Руско-турската освободителна война. Всяка година на тази дата в знак на почит и преклонение пред подвига на загиналите руски войници и български опълченци на знакови места в общината се стичат признателни българи.

И днес от площад „Иларион Макариополски“ до паметника западно от града се проведе възпоменателно шествие. В него заедно с общинското ръководство се включиха и официалните гости на честването – г-н Станислав Николов, заместник областен управител на Великотърновска област, кметове на общини, общински съветници, ученици и родолюбиви граждани.

Слово по повод 145 години от сраженията край Елена изнесе кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев, след което думи по повод честването отправи заместник областният управител г-н Станислав Николов.

Заупокойна панихида бе отслужена от архиерейски наместник Валентин Георгиев в съслужение с отец Милен Петров.

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя от Община Елена и Общински съвет Елена, проф. Костадин Ангелов, народен представител от Великотърновския регион, заместник областния управител, Община Златарица, Община Стражица, Единен казашки съюз – България, СУ „Иван Момчилов“, НУ „Иларион Макариополски“, Музей на Възраждането гр. Елена.

Честването завърши с финала на ученическа щафета, символично наречена „Бягането“, в която взеха участие 60 деца, разпределени в шест отбора в две възрастови групи – 5-7 клас и 8-12 клас. За участието си призьорите получиха грамоти и подаръци – волейболни и футболни топки.

По-рано сутринта бяха положени венци и цветя пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, както и на паметника в мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в Долни Марян, където имаше поклонение в памет на загиналите войни.

Отец Александър отслужи заупокойна панихида, слово изнесе кметският наместник на село Марян г-жа Сийка Николова, а стихове на Христо Медникаров изпълни Георги Дюлгеров. Венци и цветя поднесоха от Община Елена и Общински съвет Елена, Единен казашки съюз – България и народно читалище „Наука – 1900“ с. Марян.

Край братската могила в местността Дъбравата, в близост до която се е намирал щабът на отряда под командването на генерал Домбровски, също се отдаде почит и преклонение пред героите за свобода. Президент на Ротари клуба в града г-н Калин Кършев обяви предстоящата тяхна инициатива, която ще включва облагородяването на пространството около паметника и поставяне на информационни табели.

Традицията да се отдава почит пред гибелта на загиналите продължава да е жива и днес. Дълг на всички нас, възрастните, е да възпитаваме младите в дух на родолюбие и признателност към славните събития и личности от историята на България и родната Елена.









Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов