В Поликраище честват 150-годишнината от посрещането на Иларион Макариополски в Търновската епархия

Мисия

28-11-2022, 12:00

Снимка:

община Елена

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На 27 ноември 2022 г. в село Поликраище се проведе национално честване, свързано с отбелязването на 150-годишнината от посрещането от търновската епархия на Иларион Макариополски като Първия български митрополит след учредяването на Българската екзархия.

Събитието бе организирано от инициативен комитет начело с д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев. Сред официалните гости бяха депутатите от Великотърновския избирателен район – г-н Димитър Николов и г-жа Людмила Илиева, представители на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, на Националния военен университет „Васил Левски“, както и група от град Елена, включваща кмета на община Елена инж. Млъзев, зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ г-жа Шопова и директора на начално училище „Иларион Макариополски“ г-жа Анета Ламбурова.

Честването започна в двора на църквата „Св. Марина“ с почетния караул и военния оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Там бе отслужена и тържествена служба от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. След което бяха поднесени венци и цветя на гробовете на български възрожденци, съратници на Васил Левски.

По време на тържеството бяха връчени почетни отличия, като с едно от тях бе удостоен посмъртно първият български митрополит – Иларион Макариополски. Отличието бе прието от кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев заедно с благодарствена грамота.

Като част от честването в село Поликраище бяха изнесени беседи за живота и за стойностните дела, извършени от Макариополски, за които организаторите се бяха подготвили с факти от различни печатни издания.

Представени бяха две изложби - фотоизложбата на д-р Марияна Георгиева, както и такава с рисунки на деца от гр. Елена, която вече бе част от събитията, свързани с 210 години от рождението на бележития еленчанин под надслов „Иларион Макариополски – почит и вдъхновение“.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)