Поздрав от кмета на община Елена по повод 137 години от съединението на България

Мисия

06-09-2022, 12:00

Снимка:

община Елена

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Уважаеми съграждани,

Днешният паметен ден е повод да отдадем заслужена почит към съдбоносния подвиг на нашите предци, успели да се преборят за обединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 година.

Съединението се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-значимите дела, подготвени и извършени от българския народ.

С този акт заявяваме нашето фактическо политическо и самостоятелно съществуване. Но той не е еднолично действие, а е предшестван от редица важни събития - стремежа за съхранение на българския език, борбата за независима българска църква и за национално Освобождение, Априлското въстание, Руско-турската освободителна война 1877 – 1878.

Съединението дава урок на великите сили, а и на всички държави, които със своето влияние, военна и икономическа мощ определят хода на историческото ни развитие. Той се състои в това, че независимо от всичко, те трябва да се съобразяват с България, защото тя може да отстоява своята свобода и самостоятелност.
Обединението е факт, защото българският народ го е поискал, защото е наложил на политиците да работят за тази възвишена цел. И тогава те имат разногласия, но успяват да загърбят различията си, показвайки необходимата политическа зрялост чрез обединяването на двете разпокъсани български части.

Добре е в значими дни като днешния да си припомним, че думата „съединение“ означава събиране в едно цяло – тъкмо по този начин преди 137 години нашите предци ни показват как стремежът към родолюбие и свобода възвисява духа.

Бъдете горди българи, достойни граждани на своето време и на Република България!

Да ни е честит Денят на Съединението!

инж. ДИЛЯН МЛЪЗЕВ                                           
Кмет на община Елена        



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов