Балетна академия Марян 2022

Мисия

15-08-2022, 12:00

Снимка:

община Елена

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

През 2022 година Балетна академия Марян се проведе в периода от 30 юли до 13 август. В нея взеха участие 53 деца от страната и чужбина. Заниманията бяха в читалищата на селата Марян, Руховци и Костел и включваха интензивно обучение по класически балет, характерни и исторически танци, съвременни танцови техники.

Педагози и репетитори бяха: доц. д-р Диляна Никифорова - примабалерина, преподавател в Балетната академия на виенската държавна опера и в АМТИИ Пловдив и основател на академията, Дарина Бедева - примабалерина, преподавател в НУТИ София, Капка Роглевa - примабалерина, ръководител на детски балетен театър „Капка“, Надежда Здравкова - преподавател в НУТИ София, Маргарита Георгиева - студент в Академия Ваганова, Станимира Стаматова – асистент преподавател. Всички те за поредна година изпълняваха благородната мисия да предават своите умения, да откриват и развиват млади таланти за балетното изкуство.

Академията се провежда с любезното съдействие на Фондация „Америка за България“, Община Елена и НЧ „Напредък – Елена - 1863“, кметските наместници и председателите на читалищата в селата Марян, Руховци и Костел.

Балетните концерти са традиционни за региона повече от 10 години, като програмата им се подготвя в двуседмичен период на обучение. Спектаклите се провеждат под патронажа на кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев и са посветени на Кати и Джеймс Пардю.

Тази година академията завърши с два спектакъла – на 11 август на сцената на читалище „Наука - 1900” – с. Марян и на 13 август в еленското читалище „Напредък – Елена - 1863“. Публиката имаше възможността да се докосне до изящното балетно изкуство, представено от талантливите момичета и момчета от Балетна академия Марян.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов