Днес е Световен ден на спешната медицина

Общество

27-05-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За пръв път през 2018 г. 27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина. Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

В писмо пациентски организации "Заедно с теб" обясняват, че на този ден, а и не само, е важно да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, така че да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния.

В тази връзка от пациентските организации са учредили грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина, "за да помогнем на хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ".

От организациите апелират днес гражданите, пациентите, здравният персонал и институциите по целия свят да говорят за напредъка на спешната медицина.

Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия, се създава "Клубът Льовен" - група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа.

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1 400 лекари с тази специалност.
От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти "Спешна медицинска помощ" и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)