Днес е Световен ден на метрологията

Животът

20-05-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

20-ти май е Световният ден на метрологията, отбелязващ годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор предоставя основата за световна последователна система за измерване, която е в подкрепа на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и защитата на глобалната среда.

Националните метрологични институти по света непрекъснато развиват науката за измерванията чрез разработване и валидиране на нови методи за измерване, независимо от нивото им на сложност. Националните метрологични институти участват в сравнения, координирани от Международно бюро по мерки и теглилки (BIPM- Bureau International des Poids et Mesures), за да гарантират надеждността на резултатите от измерванията по цял свят.

Международната организация по законова метрология (OIML – The International Organization of Legal Metrology) разработва международни рекомендации, целта на които е уеднакняване и хармонизиране на изискванията по света в много области. OIML ръководи също и сертификационна система (OIML-CS), която улеснява международното приемане и глобалната търговия с регулирани средства за измерване.

Тези международни метрологични системи гарантират необходимата сигурност и увереност, че измерванията са точни, като осигуряват стабилна основа за международната търговия днес и ни помагат да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден.

Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят в междуправителствени и национални метрологични организации и институти през цялата година.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)