Днес е Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Животът

16-05-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Днес отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Отбелязва се от 1983 г. през третата неделя на м. май в памет на жервите на СПИН и за оказване подкрепа на серопозитивните. По данни на Световната здравна организация към 2019 г. около 37,9 млн. души по света живеят с ХИВ/СПИН. В България денят се отбелязва от 1992 г.

Днес е Международния ден на мирното съжителство. Отбелязва се от 2018 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 8 декември 2017 г., за да се подкрепят усилията на международната общност за насърчаване на мира, толерантността, социалното включване и солидарността, с цел изграждането на устойчив свят на мир, солидарност и хармония.

Днес е и Международния ден на светлината. Отбелязва се от 2018 г. с резолюция на 39-ата сесия Генералната конференция на Организацията за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Париж, Франция (30 октомври-14 ноември 2017), за да се подчертае ролята на светлината в живота на хората в области като науката, културата и изкуството, образованието, медицината, комуникациите, енергетиката и др. Годишнина от демонстрацията /1960/ на първия в света лазер от американския физик Теодор Майман.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов