15 май назад във времето

Животът

15-05-2022, 06:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На днешния ден през 1840 г. цариградският патриарх Григорий VI назначава за търновски митрополит Неофит Византиос, а Неофит Бозвели за негов протосингел. 52 години по-късно Стоян Михайловски написва текста на песента „Върви народе, възродени“. През 1900 г., по случай деня на Св. Кирил и Методий, химнът по музика на Панайот Пипков е изпълнен за първи път.
През 1925 година българският поет и литературен критик Гео Милев е арестуван и обявен за “безследно изчезнал”. Ден преди това той е осъден по ЗЗД на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години заради поемата му “Септември”.
През 1941 г. в хода на Втората световна война българските войски влизат в Ресен и Охрид и завземат островите Тасос и Самотраки в Бяло море.

 

1982 г. – На Третият световен шампионат по бокс в Мюнхен българският боксьор Исмаил Мустафов става първият български боксьор, спечелил световна шампионска титла.

2007 г. – Столичният общински съвет (СОС) отнема почетния златен знак на София на либийския лидер Муамар Кадафи. Почетният знак е бил връчен на Кaдафи през 1978 г. с решение на Софийския градски народен съвет.

2006 г. – В МВР са представени част от разсекретените документи от архива на бившата Държавна сигурност, несъдържащи класифицирана информация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов