Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

Новините

06-05-2023, 06:25

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това е професионалният празник на българските военнослужещи и на Военния орден “За храброст”

На 6 май (Гергьовден) всяка година се честват Деня на храбростта и празника на Българската армия. Това е професионалният празник на българските военнослужещи и на Военния орден “За храброст”.

Денят на храбростта се чества от Българската армия за първи път с нейното създаване от указ № 1 на 1 януари 1880 г. от княз Александър Батенберг. Тогава е учреден военният орден „За храброст“ по подобие на руския орден „Свети Георги“, с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Избраната дата на празника е 23 април, което е денят на свети Георги Победоносец (Гергьовден). През 1916 г., при преминаването от Юлианския към Грегорианския календар, датата се измества на 6 май.

След създаването си Денят на българската армия се чества скромно. Церемонията включва панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена „За храброст“ и малък военен парад в София. Между 1912 и 1918 г. по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война на шести май празникът се отбелязва в бойни условия.

От Освобождението на България до 1919 г. и подписването на Ньойския договор в България се празнувал на 27 ноември и Денят на победата, който е бил известен като малкия Гергьовден. От 1920 г. започва да се чества само Ден на храбростта на 6 май. От същата година стават и традиционни големите военни паради в София, на които присъстват Царят, висшите офицери, кавалерите на ордена „За храброст“, военните аташета и десетки хиляди граждани.

Военните паради на Гергьовден се преустановяват през 1947 г. с постановление на Министерския съвет, председателстван от Георги Димитров. Денят на Българската армия се променя на 9 септември, а от 1953 г. – на 23 септември.

След смяната на властта през 1989 г. Седмото Великото народно събрание определя за ден на Българската войска 23 август, което е бил денят на решителните боеве при Шопка по време на Руско-турската война. През 1993 г. с постановление 15 на Министерския съвет датата е върната на 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов