2 май назад във времето

Животът

02-05-2022, 06:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На тази дата през 1933 г. на тази дата има съобщение за поява на чудовището от Лох Нес.

През 1935 г. италианският диктатор Бенито Мусолини издава заповед за нахлуване в Абисиния (Етиопия).

В Англия е извършен първият пътнически полет с реактивен самолет (1952 г.), а през 1955 г. Тенеси Уилямс печели наградата „Пулицър” за „Котка върху горещ ламаринен покрив”.

В Стокхолм започва работа Международният трибунал за военни престъпления на 2 май 1967 г. В Китай във връзка със студентските демонстрации е въведено военно положение (1989 г.).

 

1933 г.
В Германия са забранени независимите профсъюзи.

1921 г.
В Париж е открита първата изложба на художника Макс Ернст.

1803 г.
САЩ купуват областта Луизиана от Франция.

1736 г.
Подкрепяна от Франция, Османската империя официално обявява война на Русия. Бойните действия се водят с променлив успех. Първоначално русите овладяват Азов и проникват на п-в Крим, но през юли-август руските отряди се изтеглят към р. Днепър. През това време султанът разпорежда на великия везир Мехмед паша да съсредоточи войските си в района на Силистра, откъдето да се подготви контранастъпление.

На тази дата са родени: италианският композитор Алесандро Скарлати, последият крал на Ирак Файсал II и др.

На тази дата умират:
2015 г.
Умира Мая Михайловна Плисецкая, велика балерина на 20 век, символ на руското балетно изскуство, многогодишна прима на Болшой театър, ненадмината с изпълнението на „Умиращия лебед“ на Камий Сен-Санс, уникална с изяществото и пластичността на танцовите движения на ръцете.
Родена е на 25 ноември 1925 г. в Москва, в известно еврейско семейство на Михаил Плисецкий (1899 – 1938) и Ракел Месерер (1902 – 1993).
През 1983 става артистичен директор на балетната трупа на Римската опера и заема този пост до 1985 г. През периода 1988-1990 г. оглавява Испанския национален балет в Мадрид.
През 1990 г. напуска Болшой театър формално поради пенсиониране, но на практика е уволнена поради разногласията с ръководството. Заминава от Русия, но продължава да излиза на сцена, като активно сътрудничи със световноизвестните балетни трупи Марселски балет на Ролан Пети и XX век на Морис Бежар.
Мая Плисецкая присъства в киното с многобройните екранизации на балетните постановки, снима се в няколко игрални филми. На нея са посветени документални филми, включително за френската и японската телевизия.
Издава няколко автобиографични книги.
Почива в Мюнхен в съня си на 2 май 2015 г. от сърдечен инфаркт.

 

1519 г.
Умира Леонардо да Винчи – италиански художник от Флорентинската школа, скулптор, архитект, учен и естествоизпитател. Съчетава разработката на новите средства на художествения език с теоретични обобщения. Създава хармоничния образ на човека, отговарящ на хуманистичните идеали на Ренесанса. С това полага основите на изкуството от Високия Ренесанс. Оформя се като майстор по време на учението си при Андреа дел Верокио (1467-1472 г.). Методите на работа във Флорентинската школа изискват съчетаването на художествената практика с практически експерименти и това способства за сближаването на Леонардо с астронома П. Тосканели, който провокира научните му интереси. В някои от картините си превръща сюжета в огледало на различни човешки емоции. Разработва новаторски методи. По време на службата си при Лудовико Моро, управител на Милано от 1481-1482 г., Леонардо се проявява като военен инженер, хидротехник, организатор на придворни феерии. Повече от 10 год. той работи върху паметника на Франческо Сфорца, баща на Лудовико Моро. Изработеният от глина модел на конник в естествени размери е разрушен при превземането на Милано от французите през 1500 г. В трапезарията на манастира „Санта Мария дела Грация“ създава стенописа „Тайната вечеря“ (1495-1497 г.). Този стенопис е силно повреден от времето; реставриран е през ХХ в. В Милано около Леонардо се събира група от негови ученици. Последните години от живота си прекарва в непрекъснато преселване от един град в друг. Сред късните му произведения са проектът на паметника на маршал Тривулцио (1508-1512 г.) и „Иоан Кръстител“ (около 1513-1517 г.). Като учен експериментатор и художник Леонардо де Винчи остава личност-символ на епохата на Ренесанса.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов