Повишават се таксите на домашния социален патронаж във Велико Търново

Животът

28-04-2022, 12:26

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Потребителите на Домашен социален патронаж - Велико Търново ще заплащат по-високи такси за храната. Цената за пълен пакет услуги с хляб, който включва обяд и вечеря, ще е 6,40 лв. на ден. Без включен в пакета хляб - 5,70 лв. на ден. За частичен пакет услуги с хляб ще се дължи 5,90 лв. на ден; без включен в пакета хляб - 5,20 лв. на ден. За основен пакет услуги с хляб сумата дневно ще е 5,20 лв.; а без включен в пакета хляб - 4,40 лв. Минималният пакет услуги ще струва 4,70 лв. на ден; със 70 стотинки ще е по-евтино без включен в пакета хляб. Домашен социален патронаж - Велико Търново, ежедневно (в делничните дни), приготвя и доставя храна за приблизително 500 потребители.
Предложението за повишаването на цените беше внесено във Великотърновския общински съвет от общинската администрация, като мотивите са цените на горивата и инфлацията, както и фактът, че таксите не са повишавани от години. Срещу това решение се изказаха съветниците Елена Чамуркова от „Демократична България“ и Михаил Михалев от БСП. Чамуркова предложи Общината да дотира услугата, тъй като все пак става дума за най-уязвимите граждани. Повишението беше подкрепено от 20 съветници, трима бяха против, петима се въздържаха.

Увеличение ще има и при купоните за ученическото столово хранене. Тук общинският съветник от „Демократична България“ д-р Мавродий Калейнски даде за пример ръководството на Спортно училище „Георги Живков“, което на общо събрание е взело решение разликата от калкулираната цена на купоните да се поема от делегирания бюджет на школото. Д-р Калейнски призова и другите училищни ръководства да направят това, тъй като законът го позволява.

„Предложението е добро, но аз мисля, че трябва да се помисли за рецептурниците, които са от 80-те години. Предлага се доматена супа, от която лично имам тежки спомени. Смятам, че децата трябва да имат право на избор и затова е добре да се включи и частната инициатива в столовото хранене. „За“ увеличението на цената на купона съм, но искам да видя разлика в качеството.“ – каза председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов. Той бе подкрепен от Елена Чамуркова, която също настоя качеството на храната за децата да е на по-високо ниво и закупуването на купоните да става по електронен път, за да не се затрудняват родителите.

Пенка Игнатова, директор дирекция „Образование,  младежки дейности и спорт“, сподели, че се обмисля поне от година въвеждането на електронна система за закупуване на купони, но организацията се затруднява, тъй като храна ползват ученици от 12 училища. Тя благодари на д-р Калейнски за предложението училищата също да поемат част от ученическото хранене.

Предложението за повишаването цената на купоните бе подкрепена с 25 гласа „за“, двама съветници се въздържаха, против нямаше.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов