Над 3000 вярващи посрещнаха Възкресение Христово пред Патриаршията на Царевец

Мисия

24-04-2022, 11:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Велико Търново посрещна Възкресение Христово от върха на крепостта Царевец. Над 3000 жители и гости на старопрестолния град се събраха под открито небе пред Патриаршията музей „Възнесение Господне“, където великотърновският митрополит води Пасхалното богослужение, а точно в полунощ бе изнесен Благодатният огън.

Да посрещне Христовото възкресение със своите съграждани бе и кметът Даниел Панов, заедно със своята съпруга. Той припомни, че на върха на крепостта Царевец близо два века се е извисявала Търновската патриаршия – най-високото църковно достижение на българския народ, откъдето търновските патриарси са благославяли целия народ.

„Ние, българите, винаги сме търсели опора в църквата – и в добро, и в лошо. В тези размирни времена повече отвсякога имаме нужда от православието. Нека, когато се молим за здравето на нашите близки, да отправим молитва и за мира на земята. Житието на Христос ни учи на доброта, смирение, да помагаме на хората в нужда. Днес, в това трудно време, имаме нужда да се обединим около тези непреходни ценности, завещани ни от Исус. Светъл и благословен да бъде празникът Великден за всички вас и за вашите семейства! Христос възкресе!“, обърна се Даниел Панов към хората във великденската нощ.

Настъпването на Възкресение Христово бе възвестено със звън на всички църковни камбани. С изнасянето на благодатния огън от крепостта Царевец потегли факелно шествие, продължило до Катедралния храм „Рождество Богородично“ – там бе отслужена Света литургия.

Сред великотърновци, избрали да посрещнат Великден на Царевец, бяха също заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Нейко Генчев и др.   



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)