Дадоха условна присъда на технически ръководител на строителен обект след смърт на работник

Крими

23-04-2022, 09:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

В открито съдебно заседание Окръжен съд – Велико Търново разгледа НОХД № 376/2021г. Съдът призна подсъдимия Веселин Р. Д. /неосъждан/  за виновен в това, че за времето от 12.03.2020 г. до 10.04.2020 г., в гр. Велико Търново, на строителна площадка на ул. „Камен Зидаров“ № 4, в качеството си на технически ръководител на строителен обект „Многофункционална жилищна сграда - Секция № 1 и Секция № 2“, не е изпълнил задълженията си, произтичащи от длъжностната му характеристика, като не разпоредил да бъдат монтирани предпазни парапети, предвидени в Плана за безопасност и здраве към проект за изграждане на обекта. В резултат на това причинил смъртта на Иван П. Т. Съдът му наложил наказание в размер на десет месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 304 от НПК го оправдал по обвинението, че не е спазил правилата за здравословните и безопасни условия на труд и не се погрижил за здравето и безопасността на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност, както и че е извършил деянието при условията на независимо съпричиняване с Йордан С. С. Съдът отложи изтърпяването на така наложеното наказание на подсъдимия Веселин Р. Д. за срок от три години.

Великотърновски окръжен съд призна подсъдимия Йордан С. С. /неосъждан/  за невинен в това, че за времето от 12.03.2020 г. до 11.04.2020 г., в гр. Велико Търново, на строителна площадка на ул. „Камен Зидаров“ № 4, в качеството си на координатор по безопасност и здраве при изпълнение на строежа не изпълнил задълженията си, като не спазил правилата за здравословните и безопасни условия на труд и не се погрижил за здравето и безопасността на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност. Йордан С. С. не изискал от техническия ръководител на обекта Веселин Р. Д. да създаде подходяща организация на работа, при която работниците и служителите да могат да извършват възложената им дейност, без да е застрашена тяхната безопасност и здраве, както и да разпореди да бъдат монтирани предпазни парапети. Йордан С. С. не информирал работодателя „К. К.“ ЕООД за вземане на необходимите мерки за безопасност относно нарушението, допуснато от техническия ръководител на обекта Веселин Р. Д. В резултат на това при условията на независимо съпричиняване с Веселин Р. Д., причинил смъртта на Иван П. Т., като след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяването на пострадалия. Съдът го оправда за обвинението в извършването на престъпление по чл. 123, ал. 4, във вр. с ал. 1 от НК, във вр. с чл. 7, т. 8 и т. 11, чл. 8, т. 1 и чл. 9 от Наредба № 3/27.07.1998 г. за функциите и задачите на длъжностните лица и на специализираните служби в предприятията за организиране изпълнението на дейностите, свързани със защитата от професионалните рискове и превенция на тези рискове, и с чл. 11, т. 2 от Наредба № 2/22.03.2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, както и с чл. 126, т. 6 от Кодекса на труда и чл. 33 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Присъдата може да бъде обжалвана и/или протестирана по реда на Глава XXII от НПК, пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов