Света литургия бе отслужена на Велики Четвъртък в катедралния храм на В. Търново

Мисия

21-04-2022, 12:01

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Света литургия на Велики Четвъртък бе отслужена в катедралната църква „Рождество Богородично“ в старопрестолния град. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и жители на старопрестолния град присъстваха на службата и запалиха свещ за здраве. Даниел Панов покани всички присъстващи да посрещнат Възкресение Христово на крепостта Царевец. Сред уважилите богослужението бе и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

1600 великденски яйца и парчета козунак бяха осветени по време на богослужението от великотърновския митрополит Григорий. Те ще бъдат подарени на великотърновци навръх Великден в църквата „Възкресение Христово“ след службата за Второ възкресение, която започва в 11,00 ч. Подаръчни пакети ще бъдат осигурени и за живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева“ и в с. Балван, както и в няколко социални услуги.

Яйцата и козунаците са дарени от фирмите „Консорциум Агробизнес“, „ЦБА Асет Мениджмънт“ и „Метро Кеш Енд Кери България“. В боядисването им се включиха екипи от ресторантите „Его“, „Панорама“ и „Севастократор“.

Община Велико Търново кани жителите и гостите на Старата столица да посрещнат Великден на Царевец. Портите на крепостта ще бъдат отворени 22,30 ч. на Велика Събота /23 април/. В 23,30 ч. започва Пасхално богослужение в Патриаршията музей „Възнесение Господне“. А точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще оповести настъпването на Възкресение Христово, ще бъде изнесен Благодатният огън. В 00,30 ч. от Царевец до катедралната църква ще премине факелно шествие, а в 1,00 ч. след полунощ ще бъде отслужена Света литургия.

В 21,00 ч. на Великден /24 април/ ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)